1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

"1. Ahlat Patates Festivali"

Türkiye'nin patates ambarlarından biri olarak anılan Bitlis'in Ahlat ilçesinde bu yıl ilk kez patates festivali düzenlenecek. 

Ahlat Ziraat Odası Başkanı (AHZO) Necat Demirden, gazetecilere yaptığı açıklamada; tadı ve lezzeti ile bilinen Ahlat patatesinin bölgede en çok kullanılan yemeklik ürün olduğunu belirterek, 15 Ekim 2008 tarihinde "1. Ahlat Patates Festivali"ni düzenleyeceklerini söyledi. Demirden, Festival'in, Bitlis Valiliği, Bitlis Tarım İl Müdürlüğü, Ahlat Kaymakamlığı ve Ahlat Ziraat Odası tarafından müşterek düzenleneceğini belirterek; "Amacımız ülke üretimine yüzde 10'luk yemeklik patates katkısı sunan Ahlat patatesinin tanıtımını yapmaktır. Patatesin dünyada en çok kullanılan 4 üründen biri olduğunu biliyoruz. Ayrıca BM'nin 2008'i patates yılı ilan etmesi, bu ürünü daha da kıymetli kılmıştır. Patatesin besin değerinin oldukça yüksek ve fiyatının da buna karşın çok düşük olmasına rağmen, dünyada ve Türkiye'de patates üretiminde son yıllarda ciddi oranlarda düşüş yaşandı. Ama ilçemizde bu durum tam tersine dönmüş durumda. Çünkü her yıl bakir topraklarımızda patates üretimine hız veriyoruz. Kaliteli ve sertifikalı tohum kullanıyoruz. Böylece çiftçilerimiz ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunmaktadır. Patates üreticileri Pazar bulmakta zorluk çekiyordu. Bu festival ile iyi bir tanıtım yaparak çiftçinin pazar soruna yardımcı olmayı hedefledik. İlçemizde 20 bin dekar alana her yıl patates ekilmektedir. Yaklaşık 600 aile patatesten geçimin sağlarken, ortalama 15 bin kişi bu alanda istihdam edilmektedir. Hedefimiz bu yıl 150 bin ton patates elde etmektir. Buda ülke üretiminin en az yüzde 10'nunu karşılamaktadır. Buna istinaden ilçemizde ilk kez patates festival yapmaya karar verdik" dedi. 

BM'nin bu yıl patates yılı ilan etmesinin böyle bir festival düzenlemelerine etkisi olduğu anlatan Demirden, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Festival çeşitli etkinliklerin yanı sıra, yerli sanatçılarca müzik eğlence programı sunulacak. Ayrıca patates ürünleri yarışmaları, en iyi patates yetiştiriciliği yarışması, en iyi patates yemeği yarışmaları da yapılacak. Patatesçilik ile iştigal eden firmalar, stant açarak ürünlerini tanıtacak. Yeni çıkan en son teknolojiyi, makine, sulama ekipmanı, tohum, gübre ilaç, gibi ürünlerin tanıtımını yapacak. Her yıl festivalimiz devam edecek. Festival programı önümüzdeki günlerde netleşecek" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 13:02:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?