8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

2. Van Gölü Havzası sempozyumu

İstanbul Üniversitesi Avrasya Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Oktay Belli, bugüne kadar Bitlis'in tarihi, sanatı, kültürü, edebiyatı ve folkloruyla ilgili yalnızca küçük broşürler basıldığını belirterek, "Bitlis'i uluslararası anlamda tanıtacak büyük kitaplar bastırmak istiyoruz" dedi. 

Birincisi bir süre önce Van'da gerçekleştirilen 'Vangölü Havzası Sempozyumu'nun 2.'si Bitlis'te başladı. İl Kültür Merkezi'nde yapılan sempozyum saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmasını İstanbul Üniversitesi Avrasya Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Oktay Belli yaptı. Bu sempozyumun Bitlis'te yapılmasının ayrı bir önem taşıdığını belirten Belli, "37 yıldır bu bölgede çalışıyorum. Burası benim için yabancı olmayan bir bölgedir. Buraya gelen alanında uzmanlaşmış arkadaşlarımız, ilin tarihi, kültürü, ekonomisi ve coğrafyasıyla ilgili çok değerli bilgiler verecek. Sempozyum ilk aşamadır. Burada verilecek olan bildirilerin bir kitap haline getirilerek yazılı metin haline dönüştürülmesi ve buradaki folklorun yaşatılması adına atılmış bir adımdır. Bu kitap bir kaynak niteliğindedir. 7 bin yıllık Van bölgesinin tarihi, kazıları ve kültürü bir kitapta toplanarak bir kaynak oluşturuldu. Gönül isterdi ki Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bu tür kitapları daha fazla çıkarabilseydi. Ancak biz, bir güç birliği yaptık. Bundan sonra bu tür eserler bu bölgede çoğalacaktır. En büyük amacımız 2. Vangölü Havzası Sempozyumu'nun da yani arkadaşlarımın verdiği bildirgelerin yazıya dönüşmesidir. Bitlis'in tarihi, sanatı, kültürü, edebiyatı ve folkloruyle ilgili yalnızca küçük broşürler bastırılmıştır. Bitlis'i uluslararası anlamda tanıtacak büyük kitaplar bastırmak istiyoruz" şeklinde konuştu. 

Daha sonra konuşan Vali Mevlüt Atbaş ise, ilde yapılan bu sempozyumun bölge ve Bitlis için büyük önem taşıdığına değinerek, "Sempozyum bölgenin geleceğine ışık tutacağı gibi ilimizin gelişimine de katkı sağlayacaktır" dedi. 

Katılımcıların toplu olarak fotoğraf çektirmesinin ardından sempozyumun ilk oturumuna başlandı. Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı başkanlığında başlayan oturumda, İstanbul Üniversitesi Avrasya Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Oktay Belli, 'Urartu Krallığı döneminde Vangölü'nün güneyinde demir madenciliğinin gelişimi' konusunda bilgi verdi. Oturumda ayrıca Sinan Kılıç 'Tatvan'daki Urartu ve Ortaçağ Kalesi ile Kültürel dış mirasın yok ediliş öyküsü', Haluk Sağlamtimur 'Siirt ve çevresinin Doğu Anadolu Arkeolojisi açısından önemi', Prof. Dr. Oktay Belli ve İ. Zeynep Konuralp 'Van Yoncatepe Sarayı'nda bulunan 'demir eşya ve silahlar' konularında bilgi verdi. Konuşmalar sonunda konular tartışmaya açıldı. Program 3 gün devam edecek.
İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2006 Pazartesi 17:37:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?