7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

2 bin hayvan kara gömüldü

Bitlis’in Güroymak İlçesi’nde, kar sebebiyle yaylada 20 gündür mahsur kalan 2 bin küçükbaş hayvandan 30’u telef olurken, vatandaşlar her gün kızaklarla 14 kilometre yol yürüyerek ot götürüyor.

Güroymak İlçesi’ne bağlı Oduncular köyünde hayvanlar için alınan ot ve saman kış mevsiminin uzun sürmesi sebebiyle erken bitti.

Köylüler hayvanlarının yem ihtiyacını karşılamak amacıyla karların erimesiyle birlikte 7 kilometre uzaklıkta bulunan Kağanpur Mezrası yaylasına götürdü. 30 kişilik bir ekip 2 bin küçükbaş hayvanı yaylaya götürdükten sonra kar yağınca bu kez yaylada mahsur kaldı. Yem ihtiyacı giderilemeyen 2 bin küçükbaş hayvandan 30’u telef oldu. Vatandaşlar yolun kapalı olması sebebiyle köye getiremediği hayvanlar için bu kez çareyi az miktarda kalan ot ve samanları kızaklara yükleyerek hayvanlara ulaştırıyor. Vatandaşlar kardan dolayı 20 gündür kapalı olan yollarının açılmaması halinde diğer hayvanlarında telef olabileceğini belirerek, yetkililerden biran önce yollarının açılmasını istedi.

Köyden her sabah kızaklarla ot ve saman götürdüklerini belirten Oduncular köyü muhtarı Necmettin Altıntaş, zor durumda olduklarını söyledi. Altıntaş, 20 gündür aynı çileyi çektikleri ve hayvanlarının açlıktan tümünün telef olma korsuyla yaşadıklarını belirterek, "Köyde ot ve samanımız bitti. Bu nedenle hayvanlarımız aç kaldı. Havaların güzel olması nedeniyle, bizde Kağanpur mezramızdaki yaylamıza hayvanlarımız gönderdik. 30 kişi ve yaklaşık 2 bin küçükbaş hayvan, gece kar yağmasıyla birlikte orada mahsur kaldı. Yolların karla kaplı olması nedeniyle hayvanlarımızı köye geri getiremedik. Orda da aç kaldılar ve kaç gün geven bitkisi ile beslemeye çalıştık. Aç kalan hayvanlarımız her gün ölmeye başladı. Mecburen köyden kızaklarla her gün ot götürüyoruz. Otun az olması nedeniyle azar azar veriyoruz. Şimdiye kadar 30 hayvan telef oldu. Bunun dışında orada 30 vatandaşımızda kalıyor ve onların ihtiyaçlarını da biz karşılıyoruz. Yetkililerden isteğimiz bir an evvel yolumuzun açılmasıdır" dedi.

Yaylada yırtıcı hayvanlardan korumak için silahla nöbet tutuklarını belirten Asım Çağlayan isimli vatandaş, yollarının kapalı olması sebebiyle çok zor durumda olduklarını söyledi. Kardan dolayı yollarının kapalı olmasıyla birlikte elektriklerinin de 20 gündür kesik olduğunu kaydeden Çağlayan, "Dünyada ne olup bitiğini dahi bilmediğimiz gibi de hiçbir yere gidemiyoruz. Arkadaşlarla nöbetleşerek sabaha kadar silahla nöbet tutuyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2005 Cumartesi 22:16:24
Güncelleme :28 Mart 2005 Pazartesi 13:16:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Sarp Kayalik IP: 134.197.40.xxx Tarih : 27.03.2005 23:50:10
Merhabalar, Bitlis'imiz arzu ettigimiz noktanin cok gerisindedir. Insanlarimiz baska insanlarin tecrubelerinden yararlanabilecekleri kitaplari ne yazik ki okumuyorlar. Kitap okumak kulturumuzde yok. Bizim hayalimizdeki Bitlis, kayak turizminin merkezi olan sosyo-ekonomik yapisi yuksek bir Bitlis'tir. Insanimiz okumadigi icin, dunyadan haberdar olmadigi icin, bir araya gelip birseyler yapmadigi icin cok buyuk para kazanilabilecek olan bu nimet kar cok buyuk bir kabusa donusmektedir. Bitlis'imiz okuyan, bilgili insanlarin omuzlarinda yukselecektir. Tek care Bitlis'e universite. Herkese saygilar. Sarp Kayalik.