7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

20 bin dekarda, 100 bin ton patates

Bitlis'in Ahlat İlçesi Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, Türkiye'nin yüzde 10'luk patates ihtiyacını Ahlatlı üreticilerinin karşıladığını ve ülke ekonomisine 30 milyon YTL katkı sağladıklarını söyledi. 

İlçede hasat yapılan patates tarlalarını gezerek üreticilerin sorunlarını dinleyen Demirden, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl patates üreticilerinin yağmurlardan olumsuz etkilendiklerini belirterek, gecikmeli de olsa havaların ısınmasını fırsat bilen çiftçilerin sökme işlemine hız verdiğini belirtti. Ziraat odası mühendislerinin yaptığı incelemelerde üründe her hangi bir hastalığın olmamasının sevindirici olduğuna vurgulayan Demirden, yaklaşık 20 bin dekar alana ekilen sertifikalı patates tohumundan, 100 bin ton civarında ürün elde edilmesi beklendiğini söyledi. Demirden şöyle konuştu: 

"Patateste kalite her geçen yıl daha da iyiye gidiyor. Kalitenin artmasında 4 yıl önceden başlayan teknik çalışmaların önemi büyüktür. Bu arada 2 yıldır başlayan sertifikalı tohum ekimi bu yıl da devam etti. AB ile ortak koşullarda rekabet istiyorsak, daha kaliteli, daha lezzetli patates üretmek zorundayız." 

AHZO Başkanı Necat Demirden, Türkiye'nin yüzde 10'luk dilimini, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun ise yüzde 50 oranında yemeklik patates ihtiyacının Ahlat'tan karşılandığını hatırlatarak, "Böylece Ahlat çiftçisinin ülke ekonomisine 30 milyon YTL bir katkı sağlamaktadır" dedi. 
İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2006 Pazartesi 14:17:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?