1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

70'lik dedenin taş plak hobisi

Ahlat ilçesinde çiftçilik yapan 70 yaşındaki Tahir Anık, 300 sanatçıdan oluşan 3 bin 600 adetlik taş plak koleksiyonunu muhafaza edecek güvenilir bir kurum arıyor.

Evli, 4 çocuk ve 10 torun sahibi olan Tahir dede, plak merakının küçük yaşta başladığını, 9 yaşında kaybettiği babasından kendisine bir gramofon kaldığını söyledi. Senelerce babadan kalan bu gramofonu kullandığını anlatan Tahir Anık, daha sonra kendisini plak merakının sardığını belirtti. Plaklarını bugüne kadar büyük bir özenle biriktirdiğini anlatan Anık:

"Plaklarımı evlatlarım gibi severim. Cumhuriyet kurulalı beri çıkan sanatçıların hepsini takip ettim. Plaklarını biriktirdim. Plaklarım için evimde özel bir bölme yaptırdım. Her plağa bir numara verdim ve deftere kaydettim. Deftere sanatçının fotoğrafını ve şarkı listelerini kaydettim. Çıkan tüm plakları özenle takip ettim. Ve bu takip sonucu 300 sanatçının plağından oluşan bir koleksiyon yaptım. Bu sanatçılara ait toplam 3 bin 600 tane plağım var. Evimin her odasında müzik çalar. Şu anda koleksiyonumda Bülent Ersoy'un 1968 yılında Bülent Erkoç ismiyle çıkardığı 45'liğin yanı sıra, Huri Sapan, Bedri Ayseli ve Orhan Gencebay'ın da aralarında bulunduğu yerli-yabancı pek çok şarkıcının plak ve kasetleri var. Güzel okunan türküler beni çok etkiler. Onları dinlerken çoğu kez kendimi tutamayıp ağlarım. Hiçbir zaman plaklarımdan ayrılmadım. Canım sıkılınca hemen bir plak çalar, bütün sıkıntımı unuturum, ferahlarım. Bu benim en büyük hobimdir. Bir şehre gittiğim zaman herkes kendine bir şeyler alırken ben kendime plak alırım. Plaklarımı evlatlarım dahil hiç kimseye vermem. Çocuklarımın plaklara merakı yok. Eğer bir hayır kurumu veya plaklarımı koruyacak bir kurum olursa öldükten sonra plaklarımı oraya bağışlarım. Şimdi bazı ünlü sanatçılar 50 yıl önceki türküleri hafif değiştirerek günümüzde yeni şarkı diye bize sunuyor, buna çok üzülüyorum" dedi.

Hiçbir engelin plak sevdasını engellemediğini belirten Tahir Anık, eşine dahi evlilik şartı olarak, "Beni plaklarımla kabul edeceksin" dediğini anlatarak, "Eşim ile tanıştığımızda plak sevdamdan bahsettim. Eşim şartımı kabul edince nikah defterini imzaladım" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 14:40:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?