1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

ABD konsolosu Green Bitlis'te

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adana Başkonsolosu Eric F. Green, ABD İstanbul Başkonsolosluğu'na düzenlenen saldırıda ölü ele geçirilen teröristlerin Bitlisli olmalarının, Bitlislilerin terörist oldukları anlamına gelmediğini söyledi.

Van'dan karayolu ile Bitlis'e gelen ABD Adana Başkonsolosu Eric F. Gren, Bitlis Valiliği ve Belediye Başkanlığı'nı ziyaret ettikten sonra Bitlis Baro Başkanlığı'na geçti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Green, geçtiğimiz günlerde ABD İstanbul Başkonsolosluğu'na gerçekleştirilen saldırıya değindi. Bitlis Valiliği'nde de bu konu ile ilgili konuştuğunu ifade eden Başkonsolos Green, "Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş da bu konuda saldırganların Bitlis'ten yıllar önce ayrıldıklarını söyledi; bu şahısları
Bitlisli olarak kabul etmediklerini, Bitlislilerin de bu konuda üzüntü duyduklarını dile getirdi. Bu tür terörist saldırıları biz de kınıyoruz. Saldırıyı yapanların Bitlisli olması Bitlislilerin terörist oldukları anlamına gelmez. Saldırı sırasında cesurca konsolosluğu savunan Türk polislerine de müteşekkiriz" dedi.

Gazetecilerin, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kapatılma davası ile ilgili sorusunu da yanıtlayan Green, "Avrupa Birliği giriş sürecinde bu tür siyasi çalkantılar umarım Türkiye'yi etkilemez. Bu sorun Türkiye'nin kendi içindeki bir sorundur. Biz de bunu yakından takip ediyoruz" şeklinde konuştu.

Terör olaylarında da Türkiye'yi desteklediklerini kaydeden Green, "Türkiye'nin PKK konusundaki adımlarını yakından takip ediyoruz. Bu süreçte Türkiye'yi destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bitlis Baro Başkanı Avukat Mezher Yürek ise ABD İstanbul Konsolosluğu'na düzenlenen saldırıda kabul edilmeyecek unsurların ön plana çıktığını söyleyerek, "Burada terörist saldırıları düzenleyenlerin Bitlisli olması tüm Bitlis'e mal edilemez. Terör olaylarını hiçbir hukukçu kabul edemez. Biz de bu olayları kınıyoruz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yapılan açıklamaların ardından Yürek ve Green basına kapalı olarak bir süre görüştü. Green'in daha sonra karayolu ile Muş'a geçeceği belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 15:31:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?