8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Adilcevaz ceviz festivali başladı

ADİLCEVAZ CEVİZ FESTİVALİ BAŞLADI

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde bu yıl 21.si düzenlenen 'Adilcevaz Kültür Etkinlikleri ve Ceviz Festivali' etkili olan yağmura rağmen büyük bir coşkuyla kutlanmaya başlandı.

Adilcevaz ilçesinde her yıl düzenlenen cevaz festival ilk kez bu yıl hiçbir resmi kurumun desteği olmadan sponsorlar aracılığı yapılıyor. İlçe merkezinde yapılan festivalin açılışında bir konuşma yapan Adilcevaz Belediye Başkanı Adnan Göksoy, her yıl ekim ayında yapılan festivali bundan sonraki yıllarda 'Ceviz şekeri' veya 'Ceviz reçeli' adı altında yaz mevsiminde yapacaklarını belirtti. Başkan Göksoy, her yıl ortalama 2 bin ton ceviz ve yaklaşık 25 bin adet ceviz fidesi satılarak ilçeye büyük bir girdi sağlandığını kaydetti.

İlçe Kaymakamı Ahmet Dilsiz ise yaptığı açılış konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları verdi. Adilcevaz ilçesinin birlik ve beraberliğin bin yıldır devam ettirdiği önemli merkezlerden biri olduğunu kaydeden Dilsiz, "İlçemizin bu önemli misyonunu devam ettirmekte, birlik ve beraberliğimize katkı sağlama açısından da çok önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum" dedi.

21 yıldır düzenlenmekte olan festivalin ilçenin tanıtımına büyük katkı sağladığını da vurgulayan Kaymakam Dilsiz, "2008 yılında yapılan çalışmalar doğrultusunda Adilcevaz cevizi 'Adilcevaz1' olarak tescillenmiş ve üretim izni almıştır. Kendine has özellikleri ile yapılan araştırmalarda dünya literatüründe dereceye girmiştir" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardında Malatya'da getirilen mehteran takımının bir konser verdi. Festival kapsamında düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. 'Adilcevaz' konulu fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Sergiyi gezen Adilcevaz Belediye Başkanı Adnan Göksoy ve Adilcevaz Kaymakamı Ahmet Dilsiz, Harun Nacar tarafından çekilen fotoğraflara hayran kaldılar.

Daha sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Şefik Tüfekçi ile fakültenin öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr Koray Özrenk, Doç. Dr. Semar Demir ve Prof. Dr Remzi Altınhan tarafından ilçe halkına 'Mantar hastalığı' ile karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgiler verdiler. Festivalin ilk günü aşıkların atışmasıyla son buldu.

ADİLCEVAZ CEVİZ FESTİVALİ BAŞLADI
ADİLCEVAZ CEVİZ FESTİVALİ BAŞLADI
ADİLCEVAZ CEVİZ FESTİVALİ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2010 Cuma 18:55:01
Güncelleme :8 Ekim 2010 Cuma 19:11:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Muhlis Duran IP: 81.214.120.xxx Tarih : 14.10.2010 11:20:57

Bu festivali Uluslararası boyuta taşımak lazım zira Bitlis Dünyanın en güzel cevizinin yetiştirildiği bir yer bunu sonuna kadar hak ediyor.