9
Mayıs
2024
Perşembe
BİTLİS

Adilcevaz'da bir ilk

ADİLCEVAZ'DA ÇELİK KONSTRÜKSİYONLU İLK MİNARE

Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Merkez Bekir Efendi Camii'ne, hayırsever bir vatandaş tarafından ilk defa çelik malzeme kullanılarak minare yaptırıldı.

Konuyla ilgili bilgi veren İlçe Müftüsü Dr. Zeki Tan, minarelerin göğe uzanan şahadet parmağı gibi olduğunu ve camilerin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. Geçmişte yapılan bütün camilerde minarenin mutlaka bulunduğunu belirten Tan "Minareler yeryüzünde tevhidi simgeleyen sembollerdir. Allah'a inanmanın yeryüzündeki şahitleridir. Yeryüzünde göklere uzanan ve inancı haykıran birer şahittirler. Dünyanın geçiciliğini ve ahiretin ebediliğini gösteren şahitlerdir minareler. Türkiye'nin bir İslam diyarı olduğunu geçmişten günümüze en iyi anlatan minarelerdir. Bu sebepten minare basit bir yapı değildir. Batıda karşı çıkılmasının temelinde farklı bir inanca tahammülsüzlükten kaynaklanmaktadır. Halbuki tarihi boyunca İslam coğrafyasının hemen hemen her karesinde cami, kilise ve havra yan yana olmuştur. Bu sebepten camide minare sevginin ve hoşgörünün sembolüdür. Bu güzelliğe sebep olduğu için Hacı İlyas Köstekçi ye teşekkür ederim. Rabbim hacı amcamıza uzun ve hayırlı ömürle nasip etsin" dedi.

Minarenin yapımını üstlenen Hacı İlyas Köstekçi ise camilere hizmet etme adına elimden ne geliyorsa esirgemediğini söyledi. Köstekçi "Bu yaştan sonra kendimi hayır işlerine adadım. Nerede bir hayır işi varsa koşturmaya çalışıyorum. Tek maksadım insanların duasını almaktır. Minare yapma ne zamandır düşündüğüm bir husustu. Çünkü merkezde minaresi olmayan tek cami Bekir Efendi camisi idi. Ezanların daha uzaklara gitmesine vesile olacaktır inşallah. Bu da dua almama sebep olacaktır. Ben bir hayli rahatsızlık geçirdim. Fakat Allah'a şükürler olsun ki insanların duası ve Allah'ın yardımı ile hayatımı devam ettiriyorum. Bundan sonra da hayır adına bana ne düşüyorsa yapmaya hazırım. Hayır işinin olduğu her yerde Hızır gibi koşmaya varım" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2010 Perşembe 17:04:05
Güncelleme :14 Ocak 2010 Perşembe 17:13:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İkram KÖSTEKÇİ IP: 95.10.230.xxx Tarih : 26.03.2011 21:55:56

Allah senden ve minarenin yapımında hayrı olan her kesden razı olsun.