8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Ahlat bastonu dünya pazarında

AHLAT BASTONU DÜNYA PAZARINDA

Bitlis'in Ahlat ilçesinde, kemiğin işlenerek desen verildiği, ceviz ağacının el emeği göz nuruyla yoğrulduğu ünlü 'Ahlat bastonları' dünya pazarına girmeyi başardı.

Ahlat ilçesindeki baston ustası Refa Gökbulak, Ahlat bastonlarının artık dünya pazarına girdiğini belirterek, özellikle ceviz ağacından, koç, sığır ve manda boynuzundan yapılan bastonlara aşırı rağbet olduğunu söyledi. Yaklaşık 2 bin 700 yıllık bir el sanatı geleneğinin günümüzde yaşatılması için büyük çaba sarf edildiğini vurgulayan Gökbulak:

"Ahlat baston ustaları, ağaç ve kemiğe desen vererek günümüzde de bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Baston ustaları olarak bu geleneksel el sanatlarını yaşatmaya çalışırken de estetiğine daha çok önem veriyoruz. Oldukça fazla çeşitte baston üretiyoruz. Çeşit bolluğundan bazen tercih yapmakta zorlanıyor. Üretim çeşitlerimiz arasında kobra, balık, asa, at, arı, güvercin, şahin, ördek, kurt ve Selçuklu kartalı başlıklı bastonlar bulunuyor. Ceviz ağacından, koç ve manda boynuzundan yapılan ve el sanatının en doruk noktasıyla üretilen bir ürün olmasından dolayı "Ahlat bastonları" tercih ediliyor. Son zamanlarda özellikle Amerika, olmak üzere, İngiltere, Fransa, Almanya bu yıl da Japonya'ya çok ciddi anlamda baston göndermekteyiz. Bastonlar genelde oradaki renkli simalara, devlet adamlarına ve ünlülerine özel olarak yapılıp gönderilmektedir. Ahlat bastonları hem çok iyi bir dayanak, hem de çok iyi bir aksesuar olmasından dolayı tercih edilmektedir" dedi.

Her bütçeye uygun bastonlarının olduğunu söyleyen Gökbulak, "Bastonları desenine, işlemesine, motif ve aksesuarlarına göre 25 lira ile bin 2 bin 500 lira arasında değişen fiyatlardan satıyoruz" diye konuştu.

AHLAT BASTONU DÜNYA PAZARINDA
AHLAT BASTONU DÜNYA PAZARINDA
AHLAT BASTONU DÜNYA PAZARINDA
AHLAT BASTONU DÜNYA PAZARINDA
İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2010 Cuma 12:45:02
Güncelleme :12 Şubat 2010 Cuma 12:48:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?