8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Ahlat bastonuna kış takozu

AHLAT BASTONUNA KIŞ TAKOZU

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki ustalar, yoğun talep üzerine ceviz ağacından ürettikleri dünyaca ünlü Ahlat bastonlarının buzda kaymaması için uçlarına sivri metal taktılar.

Ülke gündemindeki kışın getirdiği buzlanmaya karşı alınan tedbirler, Ahlat baston ustalarını da hareketlendirdi. Dünyaca ünlü Ahlat baston ustaları kışın kaymayı önleyen baston yaptı. Ustalar, bastonun buzda kaymaması için uçlarına sivri demir takarak pazara sundu.

Ahlat'ta yaklaşık 25 yıldır bastonculuk yapan Refa Gökbulak, bastonun geçmişten günümüze iyi bir dayanak ve iyi bir aksesuar olarak geldiğini belirterek, bu yıl kaymayı önlemek amacıyla ucuna sivri metal taktiklarını söyledi. Gökbulak, genellikle bastonlarda ceviz ağacının tercih edildiğini, beton ve buzda kaymamaları için de uçlarına demir metal taktıklarını ifade etti. Özellikle bastonu dayanak olarak kullanan insanların daha çok rağbet ettiğini anlatan Gökbulak, "2010 yılındaki baston çeşitlerimiz için çalışmalarımızı yapmaya başladık. Bunu 'Ahlat Bastonları'nda 2010 yılı kış modası olarak belirledik. Hem hafif hem hesaplı hem de dayanıklı olmaları bastonlarımızı cazip kılıyor. Özellikle yaşlılar için çok İyi bir dayanak oluyor" dedi.

Ceviz ağacından yapılan bastonları ağaç ve kemikten diye iki ayrı modelde ürettiklerini belirten Gökbulak, "Bunları da çok motifle ve sade olarak iki ayrı şekilde üretiyoruz. Dileyen Selçuklu motifli bastonlardan, dileyen sade ceviz türünü tercih ediyor. Bastonları yaklaşık bir hafta sürede bitiriyoruz. Tamamen el ve yarı makine yardımıyla ürettiğimiz bastonları ağaç, kemik, işlemeli veya el emeği bol olarak ayırdığımız kategorilerde 30 ila bin 500 lira arasında değişen fiyatlarda pazarlamaktayız" şeklinde konuştu.

AHLAT BASTONUNA KIŞ TAKOZU
AHLAT BASTONUNA KIŞ TAKOZU
AHLAT BASTONUNA KIŞ TAKOZU
İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2010 Çarşamba 10:53:00
Güncelleme :3 Şubat 2010 Çarşamba 14:30:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?