1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Ahlat çiçek açtı

Bitlis'in Ahlat ilçesinde akasya ağaçlarının çiçek açmaya başlaması şaşkınlıkla karşılandı. Bir taraftan sonbahara veda eden, öte yandan Süphan Dağı'na yağan karın ardından kış hazırlığı yapılan ilçede bazı akasya ağaçlarının çiçek açması görenleri oldukça şaşırtıyor. 

Bahar aylarında çiçek açan akasyaların kış mevsimine girerken çiçek açmasının, küresel ısınmadan dolayı ağaçların iklimdeki dengeyi bulamamasından kaynaklandığı tahmin ediliyor. İlçedeki ziraat mühendisleri genellikle mayıs-haziran ayları içerisinde çiçek açtığını bilinen akasyaların sonbaharda çiçek açmasını doğaüstü bir durum olarak değerlendirirken, vatandaşlar ise bu mevsimde çiçek açan akasyalar karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor. 

Daha önce bu olaya hiç rastlamadığını belirten 80 yaşındaki Mehmet Özyurt:
"Sonbaharda, ekim ayının sonlarında böyle bir ağacın çiçek açmasını daha önce ne gördüm ne de duydum. Hakikaten çok şaşırdım. Bir tarafıma bakıyorum Süphan Dağı'nda kar var, bir tarafa bakıyorum güneş var. Ağaca bakıyorum bir tarafı yeşil, bir tarafı kurumuş bir dalında ise çiçek var, goncaları var. Sanırım o da çiçek açacak. Oldukça şaşkınım" dedi.
Osman Özyurt isimli vatandaş ise ilçenin sanayi çarşısındaki mobilya atölyesine geldiğinde, iş yerinin önünden güzel bir koku aldıklarını belirterek, yanındaki arkadaşı ile çevreye barınırken çiçek açan akasyanı farkettikleri söyledi. Akasyanın bir tarafının kuruduğunu bir tarafında çiçekler olduğunu gören Özyurt; "Bu doğa olayı benim için de ilginç. Ben de 55 yaşındayım ve yörenin az çok iklim şartlarını bilirim. Bu mevsimde çiçek açan akasyanın, acaba küresel ısınmadan mı kaynaklandığını, yoksa bizim ağacın gen yapısı mı bozuldu anlayamadık" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 12:37:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?