1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Ahlat patates tohumuyla buluştu

Ahlat ilçesinde 17 bin dekar alanda patates tohumu toprakla buluşturuldu.

İlçe çiftçisi tarafından üretilen patatesle ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını belirten Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, Türkiye'nin yemeklik patates ihtiyacının yüzde 12'sinin Ahlat'tan karşılandığını söyledi.

Demirden, patatesin önemli bir besin kaynağı olduğunu belirterek, "İlçemizde büyük patates üreticilerinin yanı sıra, yüzlerce aile de küçük ölçekli üretim yapıyor. 17 bin dekar alana ekilen patates ile ülke ekonomisine sağladığımız katkıdan dolayı mutluluk yaşıyoruz. Ahlat'ta genelde sertifikalı tohum ekiyor. Çiftçilerimiz çok bilinçli bir ekim yapıyor. Bu bağlamda Ahlat patatesi artık markalaştı. İddia ediyoruz ki, Türkiye'nin en lezzetli yemeklik patatesini biz üretiyoruz. Çünkü bizim patatesimizde ne hormon ne de hastalık mevcuttur. Sürekli kontrol ediyoruz. Tarlalarımızda nadas olayını ise asla ihmal etmiyoruz ve her yıl yeni bakir alanlarda patates ekiyoruz. Bu yıl 17 bin dekar alandan yaklaşık 80 ile 100 bin ton patates toplamayı bekliyoruz" dedi.

AHZO Başkanı Demirden, Birleşmiş Milletlerin 2008 yılını patates yılı ilan ettiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Patatesin önemi her geçen gün giderek artıyor. Ayrıca patates, dünya çapında mısır, buğday ve pirincin ardından en temel gıda maddesi olma özelliğine sahiptir. Dünyada en çok tüketilen besin maddelerinin başında geliyor. Ülkemizdeki patates ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan çiftçilerimiz şimdi daha kaliteli ürün sunmak zorundadır. Bu bağlamda Ahlat çiftçisinin omuzlarına daha çok yük binmiştir."

Patates üreticilerinden Bilal Gültaç ise Ahlat'ta bir çok tarlada organik patates ekildiğini söyledi. Gültaç, "Yıllardır bu işi en güzel şekilde yapıyoruz. Böylece en iyi mahsulü alıyoruz. Hiçbir şeyini eksik bırakmıyoruz. Çocuk bakımı gibi patatesimize bakıyoruz. Dolayısı ile daha kaliteli ve verimli ürün alıyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2008 Pazar 11:27:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?