1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Ahlat UNESCO'YA hazırlanıyor

Tarihte 'Müzekent' olarak da adlandırılan Bitlis'in Ahlat ilçesinin, Dünya Kültür Mirası Programı'na alınması için Kültür Bakanlığı tarafından başlatılan miras alanları tespit çalışmalarına başlandı.

Bitlis'in Ahlat İlçesi Halk Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen 'Dünya Miras Alanı Yönetim Planı'nı hazırlama toplantısına, Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk, Ahlat Belediye Başkanı Mevlüt Gülmez, Ahlat Şehri Kazı Başkanı Doç. Dr. Nakış Karamağaralı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizm uzmanları, Van Yüzüncü Yıl ve Bitlis Eren üniversitelerinden akademisyenler, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Bitlis Kültür Müdürlüğü yetkilileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve muhtarlar katıldı. Toplantıda Ahlat'ın Dünya miras listesinde yer alması için yapılan alt yapı çalışmaları çerçevesinde alan tespit çalışmaları değerlendirildi. Konu uzmanlar ve akademisyenlerce tartışılarak değerlendirildi. Düzenlenecek raporlarla birlikte alan tespitinin netleşeceği belirtildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ahlat Belediye Başkanı Mevlüt Gülmez, Ahlat'ı Dünya Kültür Mirası Programı'na dahil etmek için yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti ifade ederek; "Bunun, ilçemiz, Doğu Anadolu ve Türkiye'miz için çok hayırlı bir çalışma olduğunun bilincindeyiz. Ahlat'ın 7 bin yılık bir tarihi var. Yaklaşık 7 ila 8 millete kültüre hitabeden, onların varlıklarını burada lisanı haliyle gösteren bir mekan olması hasebiyle seçildi. Başka yerlerde bu kadar tarihe, kültüre bir arada rastlanılmamıştır. Ahlat'ı önemli kılanlardan biriside bu dur. Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Osmanlı Kalesi'nin de içinde bulunduğu Kale Mahallesi, Ahlat Mağara Evleri ile komisyonun hazırlayacağı raporlar doğrultusunda gerek görülen yerler yönetim planına işlenecektir" dedi.

Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk ise yaptığı konuşmada, dünyanın açık hava müzelerinden biri olarak nitelendirilen Ahlat'ın, bütün unvanların en güzelleri ile de anılan bir yer olduğunu hatırlattı. Şentürk "Bu tarihi ve doğal zenginliğin gelecek kuşaklara tanıtılmasında bir kısım yapısal sıkıntıların, zorlukların olduğunu görüyoruz. Bunları aşmaya dönük olarak yapılacak çalışmalar bizim için de bir tecrübe olur. Uygulama bazında çok sesli yapılan bu çalışmanın ilçemize önemli katkılar sağlayacaktır. Ahlat yapılacak olan bu çalışmayla beraber güzel bir örnek çalışma olacağını da düşünüyoruz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı turizm uzmanlarından Gürsel Gündoğdu ise "Dünya Miras Alanı Yönetim Planı"nın hazırlama konusunda katılımcıları bilgilendirerek, amaçlarının yasal düzenin yerinde olmasını, tarihi alanın öneminin ve değerinin korunmasını, idari olanakları ve alt birimlerin ortak çalışmasını sağlamak şeklinde olduğunu söyledi. Gündoğdu, yapılan çalışmalarla hazırlanacak raporlar, öneri ve katkıların Kültür ve Turizm Bakanlığı kurullarınca değerlendirileceği, ardından Dünya Miras Alanı Yönetim Planı'nın hazırlanacağını ifade etti.

Toplantı, karşılıklı görüş alış verişinin ardından alan tespitine etki edecek faktörlerin belirlenmesi ve uzmanların sunacağı raporların yeniden görüşülmesinin ardından sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2008 Cumartesi 13:12:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?