1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Ahlat'a arıtma tesisi

Ahlat ilçesinde 7 yıldır yapımı süren ve 3 müteahhit değiştiren arıtma tesisinin aralık ayında faaliyete geçirileceğini bildirildi.

Ahlat Belediye Başkanı Mevlüt Gülmez, Van Gölü havzası içinde bulunan il ve ilçelerin kanalizasyon atık sularının arıtılmadan göle akıtılması sebebiyle Van Gölü'nün kirlendiğini söyledi. Her geçen gün artan kirliliğin ancak arıtma tesislerinin tam faaliyete geçmesiyle önlenmeye çalışılacağını dile getiren Gülmez "7 yıldır yapımı devam eden ve 4 milyon 500 bin YTL'ye mal olan arıtma tesisi, İller Bankası'nın gayretleri sonucu nihayet bitti. Birkaç eksikliği bulunuyor. Tesisin elektrik aboneliği bitirilmedi. Tesise giden içme suyu şebekesinde bir takım eksiklikler bulunuyor. Bir hafta içerisinde bu eksiklikler giderilirse en geç önümüzdeki ay içerisinde tesisi İller Bankası'ndan teslim alıp faaliyete sokarız. Tesisin faaliyete geçmesi, Van Gölü'nün kirlenmekten kurtulmasında önemli katkı sağlayacak. Şehir kanalizasyon suları arıtılmış bir şekilde Van Gölü'ne akacak. Dolayısıyla Van Gölü'nün bu çevrelerinde artık koli basiline rastlanmayacak. Şunu da belirtmeliyim ki ilçemizdeki arıtma ile Van Gölü'nü kurtarmak mümkün değil. Van Gölü havzasında bulunan diğer yerleşim birimlerinin de arıtma tesislerini sürekli halde faaliyete sokmaları gerekir. Devletin Van Gölü havzasına el atması lazım. Van Gölü'nü kurtarma gibi çaba harcanacaksa mutlaka bunun Çevre Bakanlığı tarafından projeler üretilerek hayata geçirilmesi gerekir" dedi.

Tesisin faaliyete geçmesi ile birlikte belediyeye de maddi yönden büyük külfetler doğuracağını da dile getiren Belediye Başkanı Mevlüt Gülmez ;

"Tesis faaliyete geçmesi ile birlikte elektrik başta olmak üzere diğer giderleri ile birlikte belediyemize her ay 80 bin YTL maliyeti olacak. Artık belediyede bu yükün altından nasıl kalkar onu düşünüyoruz. İller Bankası'nın tesis için ayrı bir ödenek ayırması gerekir" diye konuştu.

Arıtma tesisinin ilçe merkezine 6 kilometrelik mesafede bulunan Uludere Köyü Bağlar mevkiinde 40 dönümlük bir arsa üzerinde inşa edildiğini kaydeden Gülmez, yarı biyolojik atık su arıtma tesisinin günlük 24 bin metreküp arıtma yapabilecek kapasitede olduğunu da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 19:40:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?