8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Ahlat'a ziyaretçi akını

AVRUPA BİRLİĞİ GÖREVLİLERİ AHLAT'A HAYRAN KALDI

UNESCO adaylığının yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de himayesine alması ile birlikte Ahlat ilçesi ziyaretçi akınına uğruyor.

Son yıllarda turizm ve gezilecek görülecek mekanlar arasından sıkça söz edilen Van Gölü sahilindeki Bitlis'in Ahlat ilçesi ziyaretçi akınına uğruyor. Bu kapsamda Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve bazı bakanlık çalışanları ile Avrupa Birliği Komisyonu'ndaki görevliler Ahlat'taki tarihi mekanları gezdi. Yaklaşık bir haftadan beri bölgede olduklarını belirten yetkililer, Ahlat'ta gezdikleri tarihi mekanlara ve özellikle Selçuklu Mezarlığı'na hayran kaldıklarını söyledi. Sırasıyla Selçuklu Mezarlığı, Emir Bayındır Kümbeti, Çifte Hamam, Ulu Cami, Osmanlı Kalesi ve Abdurrahman Gazi Türbesi'ni gezen heyetteki Avrupa Birliği görevlisi Francois Naucadie, Türkiye'ye ziyaret için geldiklerini söyledi. Francois Naucadie, "Neredeyse bir haftadır Türkiye'nin dört bir köşesini dolaşıyoruz. Bölgeye ikinci defadır geliyorum. Ancak Ahlat'a ilk defa geldim. Çok değişik ve çok enteresan bir yer burası. Bu mezarlardan anlaşıldığı üzere buranın medeniyetin beşiği olduğu ortaya çıkıyor. O açıdan bu ziyaret çok ilginç ve enteresan bir ziyaret. Bize bu ziyareti hazırladığı için sayın müsteşara çok minnettarız" dedi.

Avrupa Birliği görevlilerinden Francois Begeot ise, tercüman vasıtasıyla yaptığı açıklamada, "Burası her şeyiyle bütün olarak çok etkileyici bir yer. Hem doğal çevresiyle hem burada görmüş olduğumuz bu mezarlık ve kültürel mirasla çok etkileyici bir yer. Fakat bunların yanında insanların misafirperverliği de çok etkileyici. Bence burası değerlendirilmesi gereken önemli bir alan. Çok etkilendim" dedi.

Gelen heyetle birlikte geziye katılarak onlara rehberlik yapan Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban da, "İlçemizi bir cazibe merkezine dönme noktasında tescilleyen kurum ve kuruluşların ziyaret ettiğini hep birlikte görmüş olduk. Özellikle Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Suat Aka Bey'e böyle bir çalışmayı organize ettiğinden dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Ahlat, tarihi kökleriyle üstünde bulundurduğu kültürel varlıklarının özellikleriyle dünya mirasının içerisinde yer almak noktasında ciddi mesafeler kat ediyor. Bu özelliği ecdadımızın bize bırakmış olduğu mirasın varlığıyla alakalıdır. Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Beyefendilerin Ahlat'ı himayelerine almalarıyla beraber çok daha hızlı bir ivme kazanan bu tanınma ve burada olması gereken hizmetlerin yapılması anlamındaki çalışmalar, ciddi derecede bir hüviyet arz etmeye başladı. Önemli olan Ahlatlının bu hizmetleri en sağlıklı şekilde kucaklayabilme, sevgi dolu anlam ifade eden ecdadın bıraktığı bu kültürü yaşatabilme noktasında bir gayret içerisinde olmasıdır ki, ben de bütün hemşehrilerimin gösterdikleri bu ilgiden ve samimiyetten dolayı şükranlarımı arz ediyorum" diye konuştu.

Avrupa Birliği Komisyonu'ndaki bazı görevliler ile Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve bazı bakanlık çalışanları, Ahlat'taki tarihi mekanları gezdikten sonra ilçeden ayrıldı.

AVRUPA BİRLİĞİ GÖREVLİLERİ AHLAT'A HAYRAN KALDI
AVRUPA BİRLİĞİ GÖREVLİLERİ AHLAT'A HAYRAN KALDI
AVRUPA BİRLİĞİ GÖREVLİLERİ AHLAT'A HAYRAN KALDI
AVRUPA BİRLİĞİ GÖREVLİLERİ AHLAT'A HAYRAN KALDI
İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2010 Pazartesi 12:32:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?