1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Ahlat'ın tarihi üniversitelileri büyüledi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Murat Ağalı, Türk tarihi açısından Çanakkale ne kadar önemliyse Ahlat'ın da aynı şekilde önemli olduğunu, dolayısı Çanakkale bilincini Ahlat içine yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.

YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Topluluğu'nun organize ettiği gezi ile Bitlis'in Ahlat ilçesine gelen Tarih Bölümü 3'ncü sınıf öğrencileri, ilçenin müthiş tarihi yapıları karşısında büyülendiklerini ifade ettiler. İlçedeki tarihi kümbetleri, Osmanlı Kalesi'ni, dünyanın en büyük İslam mezarlığını, müzeyi, eski Ahlat şehrini gezen öğrenciler, tarihi mekanlarda pratik eğitim yaptıklarını söylediler.

Tarihi mekanları geçen öğrencileri bilgilendiren YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Rahmi Tekin, tarihte Ahlat'ın bir çok topluluğun yaşadığı, yaklaşık 300 bin nüfusa sahip bir kültür kenti olduğunu anlattı. Sultan Alparslan'ın ilk zaferini Ahlat'ın Yam mevkiinde kazandığını belirten Rahmi Tekin "Ahlat her dönemde çok önemli bir kültür merkezidir. Burası çok önemli bir askeri bölge olarak görünüyor ve kültür mirası olarak o günlerden günümüze kadar intikal eden binlerce işlemeli taşlar, akitler, anıtlar mevcuttur. Bunlar bizim tarihimizde çok çok önemlidir "dedi.

Van YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. ise öğrencilerinin Ahlat'ı görmeden tamamlayacakları eğitimin eksik olacağını düşündüklerini belirtti. Ağalı, "Ahlat'ı görmek, yaşamak, burada tarihi hissetmek çok mutluluk verici bir olay. Bunu arkadaşlarımızla paylaşıyoruz. Ayrıca Çanakkale ne kadar tarihimiz açısından önemliyse, Ahlat de aynı şekilde önemlidir. Ahlat'ın Anadolu'da yaşayan bütün insanlarımız tarafından bilinmesi, ziyaret edilmesi, en azından ziyaret edilecek bir yer olduğunu hissedilmesi son derece önemli. Ne yazık ki bugün Van'da yaşayan öğrencilerimiz bile bu bilinçten şuan uzak. Yani Çanakkale'yi bir bilinç haline getirmişiz, Ahlat'ı da getirmek zorunda olduğumuz kanaatindeyim" dedi.

YYÜ Öğrencileri ise ilçedeki muhteşem tarihi yapılar karşısında adeta büyülendiklerini ifade ederek, "Biz tarih derslerinde teorik bilgiler alıyoruz. Burada pratik olarak da bazı şeyleri görmemiz mümkün oldu. Ahlat gezisi tarihi öğrenebilmemiz açısından çok verimli oldu. Ahlat'ın bu kadar güzel, tarihi dokusunun böyle muhteşem bir yer olduğunu bilmiyorduk. Gerek doğudan, gerek batıdan kısacası ülkemizin her tarafından insanların buraya gelmelerini ve buranın o dokusunu hissetmelerini arzuluyoruz. Buranın da en az Çanakkale gibi, Truva gibi görülmesi gereken bir mekan olduğu kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2008 Cuma 16:50:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ENVER DURMUŞ BAHAR IP: 78.162.217.xxx Tarih : 12.04.2008 01:31:22

AHLAT'IN TÜRK TARİHİ İÇİN NE KADAR DEĞERLİ BİR KONUMDA OLDUĞUNU ANLATMAYA GEREK YOK. BİR DE BUNUN FARKINA TARİHÇİLERİMİZ VE KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI BİR VARABİLSE YÖRE İÇİN ÇOK FAZLA MADDİ YATIRIM YAPMAYA GEREK YOK. BACASIZ SANAYİYİ ARTIK HAYATA GEÇİRMENİN ZAMANI GELDİ DE GEÇİYOR BİLE,,,,,,,,,,,