8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Ahlatlıların tercihi; Karadut reçeli

BU YIL AHLAT'TA EN ÇOK KARADUT REÇELİ SATILDI

Bitlis'in Ahlat ilçesinde yaz aylarında doğal ortamlarda toplanarak reçel ve şuruba dönüştürülen karadut reçelinin kış aylarında en çok tüketilen besinlerin başında geldiği belirtildi.

Karadut meyvesinin çok güçlü antioksidanlar içermekte olduğunu belirten uzmanlar, içerdiği flavonoidler sayesinde ise kalbi koruyup aynı zamanda da yaşlanmayı geciktirici etkiye sahip olduğunu belirtiyor.

İlçede yıllardır aktarlık yapan İsmail Altaş, yaklaşık 3 yıldır karaduttan reçel ve şurup yaparak pazarladığı söyledi. Yaz aylarında bin bir güçlük ile toplanan karadutun reçel ve şurubunun kış aylarında en çok tüketilen besinlerin başında geldiğini belirten Altaş "Karadutun insan sağlığına birçok faydasının olduğunu biliyoruz. Başta bağırsak enfeksiyonları olmak üzere, kansere karsı koruyucu antioksidanlar içeriyor. Halsizliği, aşırı yorgunluğu giderir. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarına tavsiye edilir.

Dolayısı ile taze tüketilmesi daha çok önerilmekte. Ama, tamamen doğal ortamlarda hiçbir katsı ilave etmeden yaptığımız şurubu olcukça rağbet görüyor. Karadut reçelimiz ise sofralarımızın baş tacı olmuş" dedi.

Bir kiloluk ev yapımı karadut reçelinin cam kavanozlarda 10 liraya, şurubunun ise 15 liraya pazarlandığı belirtildi.

BU YIL AHLAT'TA EN ÇOK KARADUT REÇELİ SATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2010 Cumartesi 15:58:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?