1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Ahlat'ta kuraklık korkusu

Ahlat ilçesinde toprağı doyuracak yağmur yağmayınca çiftçiler, 46 yıl önce yaşadıkları kuraklık korkusunu yeniden yaşamaya başladı.

Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, çiftçilerle birlikte tarlaları gezdikten sonra yaptığı açıklamada, gerek ekin gerek yem bitkilerinin gelişmediğini gördüklerini söyledi.

Bir saat önce bile yağan yağmurun toprağa bir santimetre daha işlemediğini belirten AHZO Başkanı Demirden, bu yıl beklenen yeterli yağmuru alamadıklarını anlattı.

Özelikle son bir iki günde toprak yağdığını, çıkan fırtınanın her taraf kuruttuğunu ifade eden Demirden "Yeterli yağmur yağmayınca, buğdayda sümbül vermeden kökleri kurumaya başladı. Yaklaşık 45 bin dekar alanda buğday, 6 bin dekar pancar alanında sorun var, buralarda yeniden ekim yapılıyor. Zaten bizim 97 bin hektar ekile bilir arazimiz var. Yeterli yağış yok. Ara sıra 15 ila 20 dakikalık kısa süreli yağmur yağıyor ise de ardından çıkan rüzgar ekili alanları kurutuyor. Yağmurlar ekili alanları beslemedi. Şimdi ekili alanların dipleri kupkuru olmuş. Yeşil görülse de ekinlerin dipleri kurumuş durumda. Buğdayların şimdi sümbül vermesi gerekirken, gelişimleri olmadı. Hepsi sarmış ve kurumuş. Buğday başaklarının diz boyu kalkması gerekirken, büyük kesimde 10 -15 santimetreyi geçmedi. Yeterli yağış olmazsa, artık tarlalarımızdan ürün almamız imkansız. Hatta hayvanlarımızı dahi buralarda otlatamayız. Yoncaların biçim zamanı gelmesine rağmen, halen yonca yetişmemiş. Biz de ekim yeni başladığından kuraklık afetini yeni hissediyoruz. İnşallah toprağı doyuracak yağmur gelir" dedi.

Ahlat'ta çiftçilik yapan 70 yaşındaki Yılmaz Hakverdioğlu isimli çiftçi ise, çok garip bir yıl geçirdiklerini belirterek, "Yaklaşık 46 yıl önce aynen böyle bir yıl geçirdik. O yıl ekinler olmadı. Yakacak için kullanılan yabani ve dikenli otla hayvanlarımızı besledik. Aynı o yıla benzerlik var. O yılda yağmurla birlikte toprak yağdı bu yıl da aynı toprak yağdı. Ve o toprak ekili alanları öldürdü. Bu yıl yağan yağmurların ekili alanlara hiç faydası olmadı. Yağmur hafiften yağdıktan sonra ardından çıkan rüzgarlar tamamen ekili alanlarımızı kuruttu. Hem don hem kuraklık bizi korkutuyor. Eskiler büyüklerimiz, bu ayda Nemrut Dağı tarafından esen rüzgarın akabinde kuraklığı getirdiğini söyler. İnşallah yanılırlar "şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 14:20:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?