7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Ahlat'ya kazı çalışmaları sona erdi

Gazi Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nakış Karamağaralı, Bitlis'in Ahlat ilçesinin ortaçağın, özellikle 13. ve 14. yüzyılların çok büyük ilim kültür ve ticaret merkezi olduğunu belirterek, bir süre önce burada başlattıkları kazı çalışmalarının bütçe yetersizliğinden dolayı sona erdiğini söyledi.


Tarihi zenginlikleriyle isminden çok sık bahsettiren Bitlis'in Ahlat ilçesinde Doç. Dr. Nakış Karamağaralı başkanlığında 100 kişilik ekiple 45 gün süren bu yılki kazı çalışmaları sona erdi. Bu yılki kazı çalışmalarının 'Akıt' denilen Timilus tarzı mezar yapılarında, tarihi Ulu Camii'nde ve Selçuklu Mezarlığı'nda sürdüğünü belirten Karamağaralı, bu çalışmalar neticesinde Selçuklu Mezarlığı'nda ilk kez bir kümbet bulunduğunu söyledi. Karamağaralı, "Ahlat kazısının daha fazla sürmesini ve burada daha fazla iş yapmayı hedefliyorduk. Ama buranın büyüklüğü göz önüne alındığında maalesef ayrılan bütçe yetersiz kalıyor.

Buradaki çalışma bir şehir kazısıdır. Dolayısıyla burada 5 ve 6 ayrı alanda çalışıyoruz. Bunların her biri çok büyük bir kazı alanıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konuda elinden geleni yapıyor ve Ahlat'ı çok önemsiyor. Ancak Ahlat'ın kazı alanı çok büyük. Kazı alanı çok büyük olunca çalışmalar için ciddi ödenekler gerekiyor. Ahlat çok önemli bir kenttir. Onun 'Kubbetül İslam' unvanına sahip bir yer olduğunu söylemek gerekiyor. Tarihte bu ün 3 şehre verildi.

Bunlar Berh, Buhara ve Ahlat'tır. Ahlat, ortaçağın özellikle 13. ve 14. yüzyılların çok büyük ilim kültür ve ticaret merkezidir. Dolayısıyla bu ünü hak etmiştir. Bütün bunların dışında alanın büyüklüğü ve önemi göz önüne alındığında her ne kadar Anadolu'nun birçok kültürünün gelip geçtiği bir yer ve coğrafya olduğunu kabul etsek de çeşitli antik dönemlere ait çok büyük kazı alanlarına yapılan yardımların buraya da yapılması gerektiğini
düşünüyorum. Coğrafi alan büyüklüğünün göz önüne alınması, 'Kubbetül İslam' ününe sahip ve Selçukluların başlangıcı olan bir Türk şehri olması buranın önemini arttırmaktadır" dedi.


Meydanlık Mezarlığı'nda 2 ayrı projelerinin olduğunu ifade eden Karamağaralı, bunlardan birinin çevre düzenlemesiyle ilgili olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu proje daha önceden başladı. Ama ödenek yetersizliğinden yarım kaldı. Başlamak üzere olan proje ise, mezar taşlarının temizliği, korunması ve restorasyona yöneliktir. Bununla eş zamanda yürüyecek bir de drenaj projesi var. Taşların zemindeki suları emmesi ve rutubeti önleyecek drenaj projesi gündemde. Bütün bu projelerin yürüyebilmesi çok ciddi ödenekler gerektiriyor. Maalesef bakanlığın bütçesi ile olmuyor. Bütün büyük kazılarda olduğu gibi burada da çok ciddi finansal desteğe ihtiyaç var. Bu desteğin buranın halkından, Bitlisli iş adamlarından ve milletvekillerinden gelmesi gerekiyor. Ahlat gibi bir Türk şehrinin kazılarının yapılması, çevre düzenlemesi ve diğer projelerinin ciddi anlamla desteğe ihtiyacı vardır."

İha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2007 Cuma 11:40:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?