7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Anadolu'nun ilk budist tapınağı

Gazi Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nakış Karamağaralı, Bitlis'in Ahlat İlçesi Harabeşehir Mahallesi'ndeki mağaraların birinde tespit edilen ve Anadolu'da tek örneği olan Budist manastırının mutlak suretle çok iyi korunması gerektiğini belirtti. 

Ahlat'ta kazı çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Nakış Karamağaralı, Harabeşehir Mahallesi'ndeki mağarada bulunan tapınaktaki kemerin iki yanında da Tavus Kuşu ve ortalarında da Lotus (Nilüfer çiçeği) motiflerinin Budist inancına sahip yerlerde ve birçok Budist manastırda aynı şekilde kullanıldığını söyledi. Karamağaralı, ilçede bulunan bu tarihi yapının Budist inancına ait olduğunu ve Anadolu'da bilinen tek örnek olduğunu vurgulayarak, "Burayla ilgili en çok istediğimiz arzu ettiğimiz şey burayı bıraktığımız gibi bulmak. Maalesef tarihi yerler bilinmeden tahrip ediliyor. Burada bir Budist manastırı olduğu bilinmiyordu veya unutulmuştu. İlçe halkının bu konuda duyarlı olması bilinçli davranması gerekiyor. Eğer bu lotusu oyup, kırıp içinde define aradıkları gibi bu tavus kuşu motifine de zarar verilecek olunursa bilinen tek örneği kaybetmiş olacağız ve bütün bu çalışmalarımız boşa gitmiş olacak. Mutlaka bu tek örneğin korunması lazım, inşallah burayı seneye bıraktığımız gibi buluruz. Çünkü artık burası çok bilinen bir yer oldu. Şimdi çok acilen buranın korunması gerekiyor" dedi. 

Mağara içerisinde bulunan kemerin etrafındaki kabartmaların Budizm'de sonsuzluk ve cenneti sembol ettiğini aktaran Karamağaralı, "Özellikle bu mekandan ve bu tasvirden sonra Ahlat'ın önemine yeni bir şey eklenmiş oldu. Bunun için mağaranın bulunduğu yerin ilk fırsatta temizlenmesi gerekiyor. Bu bizim yapabileceğimiz bir şey değil. Artık burası yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezlerinden biri olacak" şeklinde konuştu.


















GÜNCELLEME:

Bitlis'in Ahlat İlçesi, Harabeşehir Mahallesi'nde arkeologlar tarafından bulunan Budist mabedinin ilçenin tanıtımı açısından önemli olduğunu belirten İlçe Kaymakamı Ahmet Avşar, mabedin ilginç ve bir o kadar da şaşırtıcı olduğunu söyledi. 

Makamında konuyla ilgili bilgi veren Ahmet Avşar, daha önce Anadolu'da Budizm inancına ve bu inanca ait kişilerin yapmış olduğu mabetlere ilişkin her hangi bir duyum ve bilginin olmadığını zannettiğini bildirdi. 

Avşar, ilçede kazı çalışmalarını yürüten Gazi Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Nakış Karamağaralı'nın bir mağarada bulduğu ve bazı motiflerden yola çıkılarak buranın eskiden Budist mabedi olarak kullanıldığı şeklinde tespitlerinin ortaya çıktığını hatırlattı. İlginç ve ilgi çekici bir konu olan Budist mabedin, ilçenin isminin duyurulması açısından önemli olduğunu vurgulayan Avşar, "Budizm'in etkisinin 13. yüzyılda Anadolu'yu istila eden Moğol akınlarıyla gelip, Moğollar arasında bulunan Budist Moğol kabilelerinden etkilenilmiş olabileceği değerlendiriliyor. Bilim adamları tarafından araştırılmaya açık bir konu. Ancak Ahlat, adını daha çok Selçuklu eserleriyle Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmıştır. Burası Türk kültür varlığı açısından önemli bir yerleşim birimidir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2006 Perşembe 16:47:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?