1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Arıcılık yeniden başlıyor

Bitlis'te 1996 yılında kapatılan 'Bitlis Arıcılık ve Araştırma Enstitüsü'ne ait tesis yıllar sonra yeniden hizmete açılıyor. 

Bitlis Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından 10 yıllığına kiralanan arıcılık tesisleri yeniden tadilata alındı. Bitlis'te yaklaşık 2 bin ton üretim kapasitesi olan tesis sayesinde 'Bitlis balının tanıtımı da yapılacak. Bitlis Arı Yetiştiriciliği Başkanı Medeni Avcil, Bitlis balının üretimini ve kovancılığı yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalar yapacaklarını söyledi. 

Avcil, arıcılık tesislerinin rantabl şekilde kullanılması için yeniden modernize edildiğini de ifade ederek, "Bitlis balının birçok hastalığa iyi gelmesi nedeniyle piyasada aranan bir özelliği var. Bu nedenle Bitlisli arıcılar olarak bu tesiste arıcılığın gerektirdiği her türlü olanağı sağlayacağız. Birlik üyelerinin destekleri ile yaptığımız bu tesisimizde birçok eksiğimizde bulunmaktadır" dedi. 

Bitlis'te birçok fabrikanın kapatıldığını, özellikle tütüncülük ve ceviz üretiminin bitme noktasına getirildiğini belirten Avcil, şunları söyledi: 

"Biz arıcılar Bitlis balına sonuna kadar sahip çıkacağız. Bunun için arıcılar olarak elimizden geleni yapıyoruz. Atıl bir duruma getirilen arıcılık tesislerini yeniden kovan üreten, bal paketleyen ve bal için gerekli yan ürünleri üreten bir tesis haline getiriyoruz. Bitlis'te istihdama yönelik bir tesis oluşturmaya çalışıyoruz. Buna her Bitlislinin destek vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Yaptığımız tesislerimizde artık kovan üretimi, bal paketleme, mum pres ve arı yemi üretilecek. İlk etapta 30 kişiyi istihdam edecek olan tesisimiz önümüzdeki günlerde tam kapasiteye ulaştığında 80 kişi faal olmak üzere yaklaşık bin kişiye ekmek kapısı olacaktır." 

Avcil, bölgede istihdama yönelik bir tesis yaptıklarını rü belirterek, "Bölgede kalkınmayı tetiklemek için istihdama yönelik yatırımların yapılması gerekiyor. Biz arıcılar ile birlikte bu tesisimizi Bitlis'e kazandırmak için çalışıyoruz. Bizim örnek teşkil etmesini beklediğimiz bu tesisimiz Bitlis için büyük bir kazanım olacaktır. Bitlis'in balının önemi bitki örtüsüne dayanmaktadır. Bu konuda Bitlis'te arıcılık yapan arıcılarımızı kayıt altına alarak artık kovan sayılarını ve yaptıkları üretimlerini de kayıt altına aldık. Tesisimiz ilerleyen zamanlarda da bilgili ve birikimli arı yetiştiricileri için bir eğitim merkezi konumuna da gelecektir" şeklinde konuştu. 

11 binanın yer aldığı tesiste kovan üretimi, paketleme tesisi, sosyal tesisler, arı yemi üretim tesisleri ve lojmanlar yer alıyor.

iha
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 16:17:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?