8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Aşırı yağışlar çiftçiyi vurdu

AŞIRI YAĞIŞLAR ÇİFTÇİYİ VURDU

Bitlis Tarım İl Müdürü Kasım Piral, bu yıl etkili olan aşırı yağışların yem bitkilerinde verime, buğdayda da 'Pas' hastalığına neden olduğunu söyledi.

Bu yıl etkili olan yağışlardan dolayı ekili olan bazı arazilerin zarar gördüğünü belirten Tarım İl Müdürü Kasım Piral, hasar tespit çalışmalarına başladıklarını kaydetti. Gerekli tedbirleri alıp, sertifikalı tohum eken çiftçilerin daha az zarar gördüğünü ifade eden Piral, "Ancak sertifikasız tohum kullanan ve zamanında ilaçlama yapmayan çiftçiler yağışlardan olumsuz etkilendiler" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın zarar gören çiftçiler için şimdiye kadar her hangi bir kaynak ayırmadığını da dile getiren Piral, "Birçok çiftçimiz tarım sigortası yaptırmamış. Bu nedenle zararları büyük olacak. Pas hastalığı normalde her yıl görülen bir hastalıktır. Ancak bu yıl daha yoğun görüldü. Bu da yağışların aşırı oluşundan kaynaklandı. Çiftçilerimiz üçüncü dönem ilaçlamalarını yapmazlarsa daha fazla zarar görecekler. Bunun en büyük önlemi doğru ve zamanında ilaçlamadır" şeklinde konuştu.

Yağışların fazla oluşunun faydalarının da olduğunu sözlerine ekleyen Piral, "Bu yıl uzun ve yoğun yağış alan bölgemizde zararın yanında karlı çıkanlar da oldu. Özellikle yem bitkileri ve yonca eken çiftçilerimiz yoğun yağışların ardından yüzde 10'luk bir verim aldılar. Yağışlar sadece zarar vermedi. Yaraları da oldu" ifadelerini kullandı.

Aşırı yağışların Adilcevaz ilçesindeki ceviz bahçelerini de etkilediğini kaydeden Piral, cevizde antraknoz hastalığına rastladıkları ifade etti. Piral, "Bu da ceviz veriminin bu yıl düşük olacağını gösteriyor. Buna yine ilaçlama ile önlem alınacak. Ancak verimin düşmesini de engelleyemeyeceğiz" şeklinde sözlerini tamamladı.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2010 Perşembe 19:02:00
Güncelleme :1 Temmuz 2010 Perşembe 19:08:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?