1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Asırlık çınarın şiir merakı

Ahlat ilçesi Selçuklu Mahallesi'nde ikamet eden ve ömrü neredeyse bir asıra yaklaşan 87 yaşındaki ilkokul mezunu Hüseyin Deveci ilerleyen yaşına rağmen hala şiir yazıyor.

İlk şiir kitabını 76 yaşında yayımlatan Ahlatlı şair Hüseyin Deveci, 200'den fazla şiirinin olduğunu söyledi. İlerleyen yaşına rağmen bazen özel sohbetlerde dostlarına şiir dinletisi sunan Hüseyin dede, 9 çocuk ve 20'den fazla torun sahibi olduğunu ifade etti. Hüseyin dede şiir merakının gençlik yıllarında başladığını fakat şiirlerinin önemli bir bölümünü kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını anlatarak, "1993 yılında eşini kaybettikten sonra kendini tamamen şiire adadım. Şiir benim yaşamımın vazgeçilmezi oldu. İnsanın yaşamında bazı anlar var ki, aşk meselesini bundan ayrı tutmak lazım. İnsan bazen acı duyar şiir yazar, bazen sevinir şiir yazar, bir de topluma bakar toplumun tercümesi olur öyle şiir yazar. Yaşamını, mücadelesini duygusunu dizelere döker. Yaşıma rağmen hala şiir yazıyorum. Ne hayaldir şiir ne de rüya. Şiir bir gönül meselesidir. İlhamın şaire gelmesi anıdır. Ben o andaki ruh halime göre şiirlerimi dizeliyorum. Şiir yazarken her kelimeye bir anlam yüklenmelidir. Yoksa öyle uyduruk bir şeyler, içi boş şeyler değildir şiir" dedi.

Hüseyin dede, yazdığı şiirlerinin yaşamında çok önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Hayat mücadelesi ve geçim derdi yüzünden bir süre şiirden uzak kaldığını anlatan Deveci "Eşimi kaybedince büyük bir boşluk yaşadım, duygu yoğunluğumun çok fazla olduğu bu dönemde tekrar şiire başladım. Yaşlılığın verdiği rahatsızlıklar nedeniyle çarşı pazara da pek çıkamıyorum. Bir kurşun kalem bir silgi yetiyor bana. İlk şiir kitabımın ardından şimdi de 2'ncisini yayınlatmak istiyorum. İlerleyen yaşıma rağmen hala şiir yazmaya çalışıyorum" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 13:56:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ENVER DURMUŞ BAHAR IP: 78.162.217.xxx Tarih : 12.04.2008 01:26:22

ALLAH SİZE HAYIRLI UZUN ÖMLÜRLER VERSİN HÜSEYİN DEDE. SİZİN GİBİ DEĞERLİ BİR BÜYÜĞÜMÜZÜ İNTERNETTE GÖRMEK, YADELLERDE BİZ AHLAT'LILAR İÇİN NE KADAR SEVİNDİRİCİ AHHHHH BİR BİLSENİZ..... AHLAT'A SEVGİ VE MUHABBTLERİMLE,