1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Asırlık yardımlaşma geleneği

Ahlat ilçesi Seyrantepe köyündeki bayanlar, asırlık yardımlaşma geleneğini sürdürerek hep birlikte misafirleri için gözleme hazırlıyorlar.

Bayanlar, köyde düzenlenen önemli günlerde, gelen misafirlerini ağırlamanın yanı sıra gündelik ağır işlerinde de mutlaka bir araya gelerek yardımlaşma geleneklerini devam ettirmeye çalıştıklarını belirtiyorlar. Köydeki yaşlılardan Hanife Çağlar, büyüklerinden dayanışmayı böyle gördüklerini anlatarak "Çocuklarımız da bizden böyle görmeli. Amacımız yardımlaşma yaparken birlikteliğimizi de, düzenimizi de sağlamak. Atamızdan babamızdan gördüğümüzü yaşıyoruz. Çocuklarımızda yaşasın istiyoruz" dedi.

Bu geleneğin asırlardır sürdüğünü anlatan Seyrantepe köyündeki erkekler ise, "Bayanlar, düğün ve özel günlerde yemek pişirme, yün yıkama, temizlik gibi işlerinde mutlaka bir araya gelerek birilerine yardım ediyor. Bayanların yardım ve dayanışmaları köyümüzdeki birlik ve beraberliğin en önemli altyapısını oluşturuyor" dedi.

Öte yandan köy meydanında hazırlanan bir düğün yemeğinde yine bir araya gelen bayanlar, ateş yakıp sac üstünde gözleme yaparken, erkekler ise pişecek ilk gözlemeden nasiplerini almak için sıra beklediler.

.
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 16:20:27
Güncelleme :27 Haziran 2008 Cuma 16:34:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?