8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Atık kağıtlar kömüre dönüştü

(ÖZEL HABER) ATIK KAĞITLAR ODUN KÖMÜRÜNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Bitlis'in Ahlat ilçesinde 2 öğrencinin hazırladığı projeyle çevreden toplanan atık kağıtlar odun kömürüne dönüştürüldü.

Ahlat ilçesi Vakıfbank İlköğretim Okulu öğrencileri, meşe kömüründen elde edilen odun kömüründen yola çıkılarak, atık kağıtları çeşitli aşamalardan geçirdikten sonra odun kömürü üretmeyi başardı. Proje ile çevreden toplanan gazete, dergi, mecmua gibi kağıtlar önce su kullanılarak hamur haline getiriliyor. Ardından hamurun içine bir miktar ağaç tutkalı karıştırılarak, boruların içine dökülen hamur üzerine basınç uygulanıyor. Bu şekilde kurutulan hamur daha sık ve daha sert bir hale geliyor. Bir gün toprak

altında dinlendirilen preslenmiş kağıtlar, güneşte kurutulduktan sonra kullanılmaya başlanıyor. Meşe odunu kadar kalorisi yüksek olmada iyi preslenmiş kağıtlar en az o kadar kalori vereceği belirtiliyor.

Vakıfbank İlköğretim Okulu öğrencilerinden Zeynep Kayacı ile Bahar Çelebioğlu, yaptıkları bu proje ile hem ekonomiye katkı sunmayı hedeflediklerini hem de çevreyi korumak olduğunu belirtti. Öğrenciler, bölgede atık kağıtları değerlendirecek bir yer olmadığını da belirterek, toplanan kağıtların yeniden yakılarak doğaya zarar verdiğini vurguladı. Amaçlarının hem kağıt israfını engelleyerek atık kağıtları değerlendirmek hem de ekonomiye katı sağlamak olduğunu belirtti.

Proje danışmanı olan okulun fen ve teknoloji öğretmenlerinden Erkan Akdemir ise öğrencilerin Van'da 5'ncisi düzenlenecek olan yarışmaya 3 eserleri ile katılacaklarını, sıfır maliyeti ile atık kağıttan odun elde etme projelerinin ise öğrencilerinin bilgi ve becerileri geliştirmek amacıyla önemli bulduklarını ifade etti.

Okulda incelemelerde bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürü Zeynel Kılıç ise, öğretmenlik çocuğa bilgiyi vermekten ziyade öğrenciye rehberlik yapmak olduğunu belirtti. Öğretmen arkadaşlarının da bunu yaptıklarını belirten Kılıç, öğrencilerin özellikle atık kağıttan kömür elde etmeleri gerçekten hem çevre kirliliği açısından hem de ekonomiye katkı sağlama açısından büyük bir proje olarak gördüğünü söyledi. Kılıç, sokaklarda caddelerinin yanı sıra çöp bidonlarının da ağzına kadar atık kağıtlarla dolduğunu, böyle

bir projeyi hayata geçirmekle en azından israfın önüne geçeceğini öğrenmenin mutluluk verici olduğunu da sözlerine ekledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile tarafından düzenlenen, Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkari, Siirt, Şırnak, Muş ve Van illerinin katıldığı 5. Ulusal İlköğretim Okulu Öğrencileri Matematik ve Fen Bilimleri Yarışması'nda, Ahlat Vakıfbank İlköğretim Okulu'ndan 3 olmak üzere ilçeden toplan 4 projenin bu yarışmaya katılacağı, yarışmanın 11 Nisan Pazartesi günü Van'da yapılacağı belirtildi.

(ÖZEL HABER) ATIK KAĞITLAR ODUN KÖMÜRÜNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
(ÖZEL HABER) ATIK KAĞITLAR ODUN KÖMÜRÜNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
(ÖZEL HABER) ATIK KAĞITLAR ODUN KÖMÜRÜNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
(ÖZEL HABER) ATIK KAĞITLAR ODUN KÖMÜRÜNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2010 Cumartesi 13:00:00
Güncelleme :10 Nisan 2010 Cumartesi 13:46:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?