1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Avrupa Türk ortak kültürü

Erzurum Atatürk Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı ve Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Tahsin Parlak, Türk ve Avrupa kültür ortaklığının binlerce yıl önceye dayandığını, bugün Hıristiyan aleminin dini sembolü olan haç, İngiltere bayrağındaki motif-desen, Almanya'da Bereket Tanrıçası sembolü olarak kullanılan Simurg Kuşu'nun bunun ispatı olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Tahsin Parlak, Bitlis'in Ahlat ilçesinde düzenlenen "'4'üncü Uluslararası Van Gölü Havzası Sempozyumu'ndaki sunumunun ardından İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Yrd. Doç. Parlak, bugüne kadar Oğuz'un 24 boyunun damgalarının bulunarak tespit edildiğini anlatarak, "Bunların içerisinde halı kilimlerinde özellikle çok gördüğümüz damgaları mevcut. Bu damgalardan özellikle ok damgası, dış Oğuz'un damgasıdır. Biliyorsunuz, dış Oğuz, aynı zamanda Kıpkaçlar 3. asırda Hıristiyan dinine girince bunlar ok damgasını Hıristiyan alemine de haç olarak sunmuş ve kabul ettirmişler.

Ayrıca gamalı haç olarak bildiğimiz, aslında yine ön Türkler tarafından kullanılan Oğuz damgası motifini daha sonraki dönemlerde özellikle Ahmet Yesevi de kullanılışı ve günümüze kadar gelmiştir" dedi

Yrd. Doç. Tahsin Parlak, Almanya Başbakanı'na geçtiğimiz günlerde bir mektup ve yazdığı 'Turan yolunda ara nasırlar' kitabı göndererek orada kullanılan bir takım motifleri sorduğunu ifade ederek,"Benim yazdığım kitabımın içinde bir harita var. Orta Asya da tespit ettiğimiz motifleri Almanya'nın özellikle Gazve bölgesinde çok gördüm. Özellikle Aral'daki kültürün Orta Asya'dan Avrupa'ya taşındığına inanıyorum.Çünkü o kitapta ve bildirimde gösterdiğim haritada görülen kurt motifinin ondan binlerce yıl Orta Asya"da görüldüğünü tespit ettim. Şimdi gelecek cevabı bekliyorum" dedi.

İngiltere'nin bayrağındaki işaretin bir İç Oğuz damgası olduğunu belirten Yrd. Doç. Tahsin Parlak, "İngiltere'nin bayrağındaki o motif desen bizim özellikle Erzurum bölgesinde kullanılan Oğuz damgası dediğimiz damgayla birebir örtüşüyor. Bu konuda bu damganın da iyice araştırılması lazım. Avrupa'da ön Türklerin etkisi ve varlığı iyi araştırılırsa, Avrupa Birliği'ne girmek üzere olduğumuz bu dönemde ortak kültürlerimizin binlerce yıl önceden var olduğu da ortaya koyulmuş olur. Şimdi bunu iyice araştırmak ve incelemek lazım. Çünkü bizim binlerce yıllık kültürümüz dünyanın dört bir yanına yayılmış. Ortak bir çalışmayla araştırılırsa Amerikan yerlilerinin motiflerini dahi nasıl bu bölgeden gittiğini görürüz" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 19:16:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?