1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Bak şu İDO'nun yaptığına!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsleri İşletmeleri'nin (İDO), turizmi geliştirmek amacıyla 2006 yılında Van ve Bitlis’e hibe ettiği 4 teknenin her biri için, yeni bir yazı göndererek 70’er bin dolar istemesi kentte şok etkisi yarattı.

Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş, Valilik olarak bu parayı ödeyecek durumlarının olmadığını belirterek, “Teknelerin bakımları ve getirtilmesi için İl Özel İdaresi olarak yaklaşık 100 bin YTL harcadık. Şimdi bunların her biri için 70 bin dolar ödeyemeyiz. Gerekirse geri götürebilirler” dedi. Van Valisi Özdemir Çakacak da, kendilerine de yazı geldiğini kaydederek, “Ancak Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli ile görüştük. Van ve Bitlis için gereken yapılacaktır” diye konuştu.

İDO tarafından Van ve Bitlis’e hibe edilen 4 tekne için para istenmesi, krize neden oldu. Bitlis’in Tatvan İlçesi’nde Liman Başkanlığı’nın kurulmasının ardından, 2006 yılı Ocak ayında bu iki kente gönderilen ve hibe edildiği belirtilen ‘Defterdar’, ‘Sütlüce’, ‘Kağıthane’ ve ‘Asmalı’ isimli tekneler için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsleri İşletmeleri, Van ve Bitlis Valiliklerine yeni bir yazı gönderip, her tekne için 70 bin dolar talep etti. Van Valisi Özdemir Çakacak, daha önce öyle bir yazının kendilerine ulaştığını söyledi. Vali Çakacak, “Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli ile görüştük. Van ve Bitlis için gereken yapılacaktır. İlk yazıda o paralar istenmişti” dedi.

‘GERİ GÖTÜREBİLİRLER’

Duruma tepki gösteren Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş da, İstanbul Büyükşehir belediyesi tarafından Bitlis Valiliğine gönderilen tekneler için para istendiğini doğruladı. Gönderilen teknelerin her biri için 70 bin dolar istendiğini, ancak bu parayı ödeyecek durumlarının olmadığını belirten Vali Atbaş, “Van Gölü’nde bir sosyal aktivasyon ve turizmin geliştirilmesi için gönderilen teknelerin getirtilmesi, monte edilmesi ve bakımları için İl Özel İdaresi olarak yaklaşık 100 bin YTL harcamış durumdayız. Şimdi bunların her biri için 70 bin dolar ödeyemeyiz. Gerekirse tekneleri gelip geri götürebilirler” diye konuştu.

‘İSTANBUL DESTEK VERMELİ’

Tatvan Belediye Başkanı M. Emin Peker, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu vapurlara daha çok destek vermesi gerektiğini söyledi. Başkan Peker şöyle konuştu:
“Teknelerin 2’si Van’a, 2’si de Bitlis’e geldi. Biz bu teknelerin hibe olarak verildiğini biliyorduk. Bu tekneleri de Van Gölü’nde sosyal aktivite amaçlı olarak kullanıyoruz. Bu teknelen sayesinde mavi turlar düzenleyerek, vatandaşlarımızın hafta sonlarını iyi geçirmelerini sağlıyoruz. Tekneleri Tatvan belediyesi olarak yeniden onardık. Tekneler belediyemize çeşitli masraflar çıkarıyor. Ancak vatandaşımıza hizmet etmek için bunları da belediye olarak karşılıyoruz. Göl ve yaz turizmi açısından bu teknelerin bize katkısı olacaktır. Bu tekneler Van Gölü’nün güzelliklerini yansıtmada önemli bir araçtır.”

TIR'LARLA TAŞINMIŞTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO Genel Müdürlüğü tarafından hizmet dışı bırakılan 4 tekne, Van Gölü'nde turizm amaçlı kullanılması için Van ve Bitlis Valiliklerine hibe edilmiş, tekneler parçalara ayrılarak TIR'larla götürüldükleri bu kentlerde yeniden monte edilip, bakımları yapılarak göle indirilmişti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 14:16:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?