1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Bakan Şimşek Tatvan'da

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, iktidarları döneminde 5 yılda yapılanların 80 yılda yapılan yatırımlardan daha fazla olduğunu söyledi.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) tarafından iş adamlarının kaygılarını ortadan kaldırmak için Bitlis'in Tatvan ilçesinde 'Genç iş adamları soruyor' toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının Avrupa ülkelerinde de yaşandığını söyledi. Şimşek, bu durumun Avrupa'da Türkiye'nin 5-10 katı olabildiğini belirterek "Önemli olan bunların giderilmesi için ne yaptığımızdır. Bizim dönemimizde gelir dağılımı daha adaletli hale geldi. Biz her şeyden önce ücret artışlarında memur ve asgari ücretleri en yüksek düzeyde artırdık. Son yapılan sosyal güvenlik reformu yasası ile herkese 18 yaşına kadar ayırım gözetmeden genel sağlık sistemi düzeyinde hizmet vermeye başladık. Şu an bir sanayi envanteri çıkarılıyor. Türkiye'de kapasite ve nitelik itibariyle anlamlı olmayan teşviklerin yapılması durdurulmalıdır. Sınır ve sınıra yakın bölgelerde daha yakın adımlar atılabilir mi ona da bakılacak. Sınır ticaretinin canlandırılması için adımlar atılmış ama sonuç alınamamıştı. Ben aynı zamanda Türkiye İran Karma Ekonomi Komisyonu Başkanı görevini yürütüyorum. İran ile olan sınır ticaretimizi nasıl geliştirebiliriz, bunu konuşup sonuç almayı hedefleyeceğiz" dedi.

Yaptıkları reform ve hizmetlerle Türkiye'nin önündeki büyük bir belirsizliğin kalktığını ve ayak bağının çözüldüğünü ifade eden Şimşek, yapısal problemlerin yeni çıkmadığını söyledi. Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, "Biz her şeyden önce dedik ki bu dönemde Türkiye'yi küresel sermayede güçlü bir ülke haline getirmek istiyoruz. Dünya giderek küçülüyor. Rekabet büyüyor. Oynayıp yarışacaksınız. Gümrük duvarları ile koruma giderek azalıyor. Rekabet gücünü nasıl artırabilirizin hesaplarını yapıyoruz. Nitekim iktidarımız döneminde yapılan çalışmalarla birçok şeyde düzelme yaşanmıştır. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bizim 5 yılda yaptıklarımız, 80 yılda yapılan yatırımlardan daha fazla. 5 yıl bir tarafa, 80 yıl bir tarafa. Bunlarla yetinmeyeceğiz, başta enerji olmak üzere her konuda büyük atılım yapacağız. Yeni teşvikler, yeni yasalar çıkararak ekonomide daha fazla hareketliliği yakalayacağız."

Toplantıda bir konuşma yapan TÜGİK Genel Başkanı Hazım Sesli, Türkiye'nin özellikle son 6 aydır sisli bir dönemden geçtiğini söyledi. Sesli, bu sisli dönemin nedeninin AK Parti'ye açılan kapatma davası ve sonrasında yaşanan belirsizlik ortamı olduğunu belirterek "Ancak geldiğimiz noktada bu olumsuz havanın yavaş yavaş yerini netliğe bıraktığını görmekteyiz. Bu yeni sürecin tüm Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyorum. Belirsizlik bulutlarının kalkmaya başladığını belirtirken, aslında hükümetimizden beklentilerimizin arttığını da ifade etmek istiyorum. Bu süreçten sonra beklentilerimiz iki kat artmıştır ve bir an önce özellikle iş dünyasına verilen sözlerin yerine getirilmesi, bunların bir takvim halinde açıklanmasını beklemekteyiz" diye konuştu.

Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş ise toplantıda yaptığı konuşmada, ilin ekonomisinin büyük bir kısmının tarım ve hayvancılıkla yürüdüğünü söyledi. Geçen gün açılan çimento fabrikasından başka büyük bir kuruluş olmadığını bildiklerini belirten Vali Atbaş, şöyle konuştu: "Göç olumsuz şekilde ilimizi etkiliyor. Hem sermaye girişi, hem de sermaye göçü açısından olumsuzluk yaşıyoruz. Bu noktada bu kısır döngüyü yok etmek için kamu ve özel sektörlere büyük görev düşüyor."

Bitlis Genç İşadamları Derneği (BİGİAD) Başkanı M. Zeki Peker de yaptığı konuşmada, Bitlis'e hayırsever iş adamları tarafından yapılan yardımlardan dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını ifade etti. Peker, Bitlis'in turizm ve alt yapı bakımından zengin iller arasında yer aldığını belirterek şöyle konuştu: "Bu kadar potansiyeli olan bir ilin iş adamları tarafından değerlendirilmesi gerektiği kanısındayız. Kurulan kayak merkezinin gözde kayak merkezleri arasına gireceğine inanıyoruz. Yöremizin çatışma ortamları ile anılmasını istemiyoruz. Medyanın bölgemiz ile ilgili olumsuz haberler yapması bizi çok üzüyor. Turizm ve konaklama tesislerinin yapılmasını ve girişimcilere imkanlar sunulmasını istiyoruz."

AK Parti Bitlis milletvekilleri Vahit Kiler ve Cemal Taşar'ın da birer konuşma yaptığı toplantıya Tatvan Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu, Belediye Başkanı Mehmet Emin Peker, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2008 Pazar 18:05:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cesim kaya IP: 88.229.197.xxx Tarih : 11.08.2008 11:01:38

Refaha yönelik o kadar düzenlemeler yaptınz da; evimde neden hisetmiyorum. Nüfusumda bir artış yok, evimdeki geçim sıkıntısı günden güne artıyor. Kimi konuşturuyorsam benim gibi konuşuyor. Seçime on gün kala makarna, bulgur bolluğunda ac günlerimizi unutuyoruz. Seçimden on gün sonra açlık başlıyor. Sayın bakanım Allah rızası için doğruları anlatın. İmkanımız yoktur deyin, Türkiye yoksul bir ülkedir deyin, iktidara gelenler de hep böyle yönettiler deyin ikna olalım. Ama biz şunu yaptık bunu yaptık artık hepiniz kurtuldunuz demeyin. Çünkü inim inim inliyoruz! Yalanım varsa iki gözüm aksın!