1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Bal üreticileri yarıştı

Bitlis'in Hizan ilçesinde bu yıl ilki düzenlenen 'Bal festivali'nde üreticiler kıyasıya yarıştı. 

Hizan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) önünde yapılan festivalde bir konuşma yapan Bitlis İl Tarım Müdürü Kasım Piral, Bitlis'te 10 bini eski usul kovan, 75 bini fenni kovan olmak üzere 85 bin kovanda bal üretildiğini belirtti. 

Piral, "Bitlis denilince akla Beş Minaresi, cevizi ve balı gelir. İlimizde çok eski zamanlardan beri yapılan bal üretimi sadece halkın kendi ihtiyaçlarını görecek, evde yiyecek kadar olan üretimdi. Bu uygulama son yıllara kadar eski tip kovanlarla yapılmaktaydı. Son yıllarda bir geçim kaynağı ve tarımda meslek olarak yer alan arıcılık tarım içinde en zevkli ve en verimli bir meslek haline gelmeye başlamıştır. Bal ve yan ürünlerinin insan sağlığında yeri doldurulamayacak bir besin değerine sahiptir" dedi. 

Ardından düzenlenen ve 73 bal üreticisinin katıldığı 'En iyi bal yarışması'nda, sırasıyla Ahmet Yaldız, Muhsin Gömek ve Muhsin Gömek ilk sıraları paylaştılar. 

Başarılı üreticilere Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş, Bitlis Emniyet Müdürü İbrahim Bıçakçı ve Tatvan Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi tarafından ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından program halkoyunları gösterileri ve Hizan'da üretilen ürünlerden oluşan bir ikram ile devam etti. Mahalli Sanatçı Mikail Güllü, verdiği konserle festivale katılanları türküleriyle coşturdu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 12:05:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?