1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Bisikletli çevrecileri Van Gölü turunda

Gençtur Proje Genel Koordinatörü Hülya Denizalp, evsel atık ve sanayileşme nedeni ile meydana gelen kirlenmeye karşı önlem alınmazsa, Van Gölü'nde 20-25 yıl sonra, bırakın yüzmeyi, kokudan durulmayacağını söyledi.

Gençtur, Doğa Gözcüleri Derneği ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından organize edilen uluslararası 'Bisikletim Yollarda' kampı, Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Van Gölü sahillerinde çevre temizliği çalışmasıyla son buldu.

Sporcular Ahlat Belediyesi'nin temin ettiği eldiven ve çöp poşetleriyle Van Gölü sahillerinde çevre temizliği yaparak, çevrede topladıkları, sigara izmaritleri, pet şişeleri plastikler poşetlere doldurularak, belediye ekiplerine teslim edildi.

Gençtur Proje Genel Koordinatörü Hülya Denizalp yaptığı açıklamada, buraya yurt dışından gençlerin, hatta yaşlıların gelmesini çok önemsediklerini vurgulayarak, daha çok önemsedikleri şeyin, burada yaşayan insanların kendi çevrelerine sahip çıkması olduğunu söyledi.

Denizalp; "Çünkü burada 2 haftada yapılan iş, eğer burada yaşayanlar tarafından sürdürülmez ise maalesef hiçbir işe yaramayacak. Biz burada örnek bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bütün Van Gölü etrafında yaşayan kasaba ve köy yaşayanlarının sahip çıkması gerekiyor. Uzmanların söylediğine göre, eğer bu şekilde evsel atık ve sanayileşme ile gelişecek kirlenme önlem alınmadan sürdürülürse, Van ili civarı bunun kirlenme sürecini 20-25 yıl sonra, bırakın denize girmeyi, kokudan durulmayacağı artık hiçbir işe yaramayacağı uyarıları geliyor. Aman ne olur dikkat" dedi.

Van Y.Y.Üniversitesi mastır öğrencisi Sedat Gündoğdu ise, Van Gölü çevresinde bisikletlerle gezerek buranın kirliliğine dikkat çekmeyi hedeflediklerini belirtti. Van Gölü'nün çok ender bir eko sistem olduğunu vurgulayan Gündoğdu şöyle konuştu;
"Burası dünyanın en büyük sodalı gölü, içinde barındırdığı inci kefalı balığı endemik ve dünyada sadece Van Gölü'nde yaşıyor. Biz de 15 gün boyunca Van Gölü çevresinde temizlik kampanyaları düzenliyoruz. Amacımız Van Gölü'nün temiz kalması için kamuoyunun dikkatini çekmek. Bir Haliç örneği ortada, Haliç yıllardır İstanbul'un pisliğini taşımış bir yer. Daha sonra bunun farkına varıldı, ama iş işten geçmiş oldu. Milyarlarca lira akıtılarak Haliç temizlenmeye çalışıldı. Halen de bu yönde çalışmalar yapıldığını da biliyoruz. Van Gölü'nde de benzer durumların olmaması için dikkat çekmeye çalışıyoruz. Çünkü arıtma tesisleri çoğu ilçede çalışmıyor. Van Gölü her geçen gün kirleniyor. Bu durama dikkat çekmek için Van Gölü'nün kirlenmemesini, Van Gölü'nün dünya için önemli bir değer olduğunu, artık çevre sorunlarının yerel değil küresel bir sorun olduğunu göstermeye çalışıyoruz" dedi.

Koreli Yulim Park da dünya da sadece Van Gölü'nde yetişen inci kefalı balığının üretimi zamanında fazla tüketildiği için şimdi yok olma üzere olduğunu belirtti. Hem meraktan hem de bu balık neslinin devam etmesine destek için Van Gölü ve çevresini gezerek vatandaşların bilinçlenmesine katkı amacıyla burada bulunduklarını ifade etti.

"Bisikletim Yollarda" kampının Van Gölü çevresindeki diğer ilçelerde devam edeceği bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2008 Pazar 18:07:56
Güncelleme :13 Temmuz 2008 Pazar 18:25:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?