2
Mayıs
2024
Perşembe
BİTLİS

Bitlis: 100 çift toplu nikah töreni ile dünya evine girdi...

Bitlis'te, Bitlisli Kadınlar Eğitim ve Yardımlaşma Derneği ile İl Sosyal Yardımlaşma Vakfı (SYDV) tarafından düzenlenen törenle dini nikahlı 100 çiftin resmi nikahı kıyıldı. Merkez Taş Mahallesi 100. Yıl Parkı'nda düzenlenen törende, açılış konuşmasını yapan Bitlisli Kadınlar Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Onursal Başkanı ve Bitlis Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu'nun eşi Nebahat Hacımustafaoğlu, derneklerinin 4 ay önce kurulduğunu ve düzenledikleri çeşitli etkinliklerde elde edilen gelirlerle, dar gelirli ailelere yardımlar yaptıklarını söyledi.

Nebahat Hacımustafaoğlu, amaçlarının Bitlisli kadınların birer meslek sahibi olmalarına katkıda bulunmak olduğunu belirterek, "Bitlisli bütün aileler kız çocuklarını mutlaka okutmalıdır. Kız çocukları lise eğitimini bitirmeden okullarına ara vermemeleri konusunda özen göstermelerini sağlamak istiyoruz. Bölgemizde evlendirilen genç kızlarımızın resmi nikah yapılmamasının en büyük ve önemli sebeplerinden biri yaşlarının küçük olması ve yasal resmi nikahın yapılmamasıdır. Sevgili anne ve babalar, göreviniz kızlarınızı lise eğitimi bitinceye kadar okutmak olmalıdır. Çocukluklarınıza yaşama imkanı tanıyarak, 18 yaşını doldurduktan sonra evlenmelerini gündeme getirmelisiniz" dedi.

Bitlis Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu ise yaptığı konuşmada, Bitlis'in tarih ve kültür yönünden çok eski ve köklü bir sosyal yapıya sahip olduğunu ancak, çok sayıda ailenin il merkezinde olmasına rağmen resmi evlilik işlemini yaptırmadıklarını tespit ettiklerini belirtti.

Hacımustafaoğlu, "Bu durumun bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Bitlis kentimizle bağdaştırmak mümkün değil. Buna bağlı olarak kadınlarımızın okuma yazma seviyeleri erkeklere oranla çok düşük olduğu tespit edildi. Bitlis genelinde bine yakın çiftin resmi nikahının olmadığını tespit ettik. Önümüzdeki aylarda düzenleyeceğimiz törenlerle bu çiftlerimizin de nikahlarını kıyacağız. Bunda önemli olan anne ve babaları bilinçlendirmek, okuma yazma kurslarımıza devam edeceğiz. Kız çocukları tahsilini tamamlarsa bu sorun kökten çözümlenmiş olacak. Ünlü düşünür Magandi'ye ait ünlü bir söz vardır. 'Bir erkek çocuğu okutmak bir kişiyi kurtarmaktır, ama bir kızı okutmak en az bir aileyi kurtarmaktır' demiş. Nikahı kıyılan çiftlere ömür boyu mutluluklar diliyorum" şeklinde konuştu.

Törende, SYDV tarafından resmi nikahları kıyılan 100 çifte 1'er çeyrek altın ve bir hediye paketi ikram edilirken, 5 bayana da giydikleri gelinlikler hediye edildi. Törene Bitlisli Kadınlar Eğitim ve Dayanışma Derneği üyeleri, Bitlis Valisi M. Asım Hacımıustafaoğlu, Tatvan Kaymakamı M. Ali Özkan, Hizan Kaymakamı Mehmet Türköz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen'in eşi Saime Ergezen, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

iha-bitlis
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2004 Perşembe 11:29:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?