7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Bitlis çiftçisi neden mahrum bırakıldı ?

Türkiye'de bütün illerin hububatta tohumluk desteği almasına rağmen Bitlisli çiftçilerin bu destekten 5 yıldır mahrum bırakıldığı belirtildi. Bitlis'in Ahlat İlçesi Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, ilçede ekilen Tir cinsi buğdayın artık piyasa koşullarında etkinliğini kaybettiğini ve pazar bulamadığını söyledi.

Bu buğdayın hem verimi hem de fiyatının düşük olmasından dolayı çiftçilerin pazar kaybettiğini, bunun için sertifikalı tohuma yönelmek istediğini belirten Demirden, "Fakat yaklaşık 5 yıldır 80 şehre uygulanan sertifikalı hububat tohum desteğinin Bitlis il ve ilçelerinde uygulanmamakta ve çiftçilerimiz yasal destekten mahrum kalmaktalar. Çiftçilerimiz, destekleme primi alamadıkları için pahalı olan sertifikalı tohumu alıp ekemiyorlar. Ahlat Ziraat Odası olarak bu yıl TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) bayiliğini alarak Bitlis ili ve ilçelerine Bezostya cinsi tohumu getirtmek istedik. Ancak, ilimizde hububat desteği olmadığı için çiftçilerimizi sertifikalı tohum ekmeleri konusunda ikna edemedik. Bitlis Valimiz M. Asım Hacımustafaoğlu'nu bu hafta içinde ziyaret ederek 80 ilde uygulanan ve ilimizde uygulanmayan hububat tohumluk desteğinin ilimizde de uygulanması için desteklerini isteyeceğiz" diye konuştu.
Ayrıca geçen ekim döneminde Bitlis bölgesinde 18 bin ton buğday mahsulü elde edildiğini ifade eden Demirden, sertifikalı tohum desteği ile bu üretiminin 30 bin tona ulaşabileceğini belirterek, "Böylece ürün kalitesiyle birlikte çiftçilerimizin gelirini artarak ülke ekonomisine de Bitlis iline de katkı sağlayacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2005 Pazartesi 14:53:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?