1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Bitlis Kalesi gözetim altında

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Sanat Tarihi Bölümü ve Bitlis Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş'ın, düşme tehlikesi olan kayalara karşı önlem alınması gerektiği açıklamalarının ardından Kültür ve Turizm Müdürlüğü harekete geçti. 

M.Ö 312 yılında Büyük İskender tarafından Komutan Betlis'e yaptırılan tarihi Bitlis Kalesi'nde taş ve kayaların düşebileceği ve bu nedenle bir an evvel önlen alınması gerektiği bildirildi. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Sanat Tarihi Bölümü ve Bitlis Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, yapılan incelemeler sonunda kalenin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ve kale etrafındaki işyeri ve meskenlerin acilen boşaltılması gerektiğini açıklamasının ardından tedirgin olan esnaf, bu sorunun bir an önce çözülmesini istedi. Kale altındaki esnaflardan Şirin Nurdoğan, tedirgin olduklarını belirterek, "Kalenin yıkılacağı yönünde haberler alıyoruz. Ancak bu konuda hiçbir yetkili bizleri bilgilendirmedi. Kaledeki kayalarda oynamalar olduğu da açıkça görülüyor. Eğer yakın bir zamanda önlemler alınmazsa, büyük bir felaketle karşı karşıya kalabiliriz. İş yerlerimize her defasında endişe içerisinde girip çıkıyoruz" dedi. 

Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise, konuyu yakından takip ettiklerini ve bununla alakalı ilgili mercilere gerekli yazışmaların yapıldığını söyledi. Işıkgör "Kalenin etrafındaki dükkan ve meskenlerin boşaltılması konusunda gerekli yazışmaları yaptık. Bir an önce kale etrafını boşaltmamız gerekiyor. Çünkü kaledeki kaya ve taşlar yerinde oynamış ve her an düşebilir" şeklinde konuştu. 

Belediye Başkanı Cevdet Özdemir ise, bir çok üniversite ile görüşüp bu konunun uzmanlarını Bitlis'e davet ettiklerini söyleyerek "Gelecek ekip bir kez daha incelemelerini yapacak ve verilecek rapora göre hareket edeceğiz. Kale etrafını boşaltmamız gerekiyorsa, mecburen boşaltacağız" ifadelerine yer verdi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 14:56:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?