8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Bitlis Kalesi tehlike saçıyor

BİTLİS KALESİ'NDEN KOPAN KAYALAR KORKUTUYOR

Bitlis kent merkezinde bulunan tarihi kaleden kopan kayalar tehlike oluşturmaya devam ederken, kale altındaki yol araç trafiğine kapatıldı.

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, önceki gün bir minibüsün üstüne düşen kayadan sonra İl Trafik Komisyonu tarafından alınan karar ile yolu araç trafiğine kapatıldığını, bölgenin afet kapsamına alındığını söyledi.

Vali Yılmaz, kaya bloklarında meydana gelen açılmalar ve ilkbahar ayları nedeniyle taş kopmalarından dolayı Bitlis Kalesi'nin tehlike oluşturduğunu ifade etti.

Yılmaz, "Bitlis Kale altını afet bölgesi ilan ettik. Bu konuda sokakta bulunan esnaflara ve ilgililere daha önce yazılı bir uyarıda bulunulmuştuk. Bu konuda iş yerleri sahipleri tarafından mahkemeye dava açılmış durumdadır. Bize bu konuda mahkeme tarafından soruldu. Gerekli cevaplarımızı ve gerekçelerimizi ortaya koyduk. Ancak henüz karar çıkmadı" dedi.

Vali Yılmaz yapılacak işlemler konusunda da bilgiler vererek, "Kalenin üstüne oturtulduğu kayalarda yapılan araştırmalarda ayrılmaların tespit edildiği raporlarla ortaya koyuldu. Kayaların sağlamlaştırılması gerekiyor. Bunun için proje gerekiyor. Bu proje hazırlandıktan sonra Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunularak onayı alınacak. Bu konuda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak projemizi hazırlamak üzere 24 Şubat'ta ihaleye çıkıyoruz. Daha sonra onay gören projemizi uygulamaya koyarak buradaki sorunu kökünden çözmeye çalışacağız. Proje uygulanırken, Bitlis Kalesi etrafındaki yapılaşmaların kaldırılması gerekecek. Buradaki esnaflarımız da işyerlerini terk etmek istemiyor. Valilik olarak yeni bir proje hazırlıyoruz. Mevcut yapıların yıkılarak gerekli tedbirler alındıktan sonra tarihi dokuya uygun işyerlerini yeniden inşa edeceğiz. Tabi bu bizim düşüncemiz. Bu düşüncelerimizi de kurul onaylamalıdır" ifadelerini kullandı.

Kaya düşmesinin ardından İl Trafik Komisyonu tarafından alınan yolun trafiğe kapatılması kararını da değerlendiren Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, "Kaleden taş kopması sonucu bir aracımız maddi hasar gördü. Bu daha önce olan kopmalarla da birleştirilince burasının bir tehlikeli bölge olduğu ortaya çıkıyor. İl Trafik Komisyonu toplanarak, bu yolun özellikle ağır tonajlı araçlara girişini engelleyen tabelalar çakılmıştı. Ancak küçük araçlarında geçmesi ile oluşan sarsıntılar kaleden taş kopmalarına neden olabileceğini gösterdi. Bu nedenle kale altındaki bu yolun araç trafiğine tamamen kapatılmasına, yayalarında geçebilecekleri küçük bir yol bırakılarak kontrollü olarak açık bırakılmasına karar verdiler. Özellikle şehir içi minibüslerinin yol güzergahları yeniden düzenlendi. Çeşitli sıkıntılar yaşanacak. Ancak bu can güvenliği açısından önemli bir karardır. Vatandaşların da buna uymalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

BİTLİS KALESİ'NDEN KOPAN KAYALAR KORKUTUYOR
BİTLİS KALESİ'NDEN KOPAN KAYALAR KORKUTUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2010 Cuma 14:19:00
Güncelleme :19 Şubat 2010 Cuma 14:28:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?