1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Bitlis Kalesi'nde çalışmalar tıkandı

Bitlis Kalesi'nde kazı çalışması yapan Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Kadir Pektaş, ödenek yetersizliği nedeniyle bu yıl kazı çalışmalarını erken bitireceklerini söyledi.

Bitlis Kalesi'nde 2004 yılından beri sürdürülen ve Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da desteklenen kazı çalışmalarını değerlendiren Doç. Dr. Kadir Pektaş, ödeneksizlik yüzünden sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Pektaş, "Pamukkale Üniversitesi'nin yürüttüğü kazı çalışmalarına TÜBİTAK ve DÖSİM'de destekliyor. Ancak bu yıl gelen ödenek miktarı geçen yıllara nazaran çok az olduğundan gerekli çalışmayı yapamıyoruz. Bu yüzden de çalışmalarımızı bu yıl erken bitireceğiz" dedi.

Bu yılki çalışmalarda 40 bin YTL'lik ödeneği tamamladıklarını ifade eden Pektaş, bu ödenekle ancak bir ay çalışabildiklerini dile getirdi. Pektaş, "Bu yıl Bitlis Kalesi kazı çalışmalarını 40 bin YTL'lik bir ödenekle tamamladık. Bu ödenekle yaklaşık 1 ay çalıştık. Çalışmalarımızı iki ayrı yerde sürdürdük. Birincisinde geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkardığımız hamamın güney tarafına doğru açmalar gerçekleştirdik. İkincisinde ise iç kale dediğimiz mekanda ortaya sonradan yapılmış bir taş yapıyı çıkardık. İç kalede 18'nci ve 19'ncu yüz yılarda yapıldığını tahmin ettiğimiz evlerin duvarlarını ortaya çıkardık. Yine önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda çok sayıda pipo, sırlı ve sırsız seramikler ile 19'ncu yüz yıllarda kullanılmış sikkeler bulduk. Yine yaptığımız kazılarda idari mekanlar olduğunu düşündüğümüz yapılarla karşılaştık. Bu mekanlarda diğer çıkan mekanlara göre biraz daha farklı kullanılan malzemeler daha kaliteli ve sırlı tuğlalarla karşılaşıyoruz. Kazılarımız önümüzdeki yıllarda daha da yoğunluk kazanacak. Bitlis'in tarihi konusundan ciddi bulgulara rastlamayı bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2008 Çarşamba 19:02:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
harun şimşek IP: 85.98.64.xxx Tarih : 9.08.2008 13:45:19

bende bitlisliyim ve çok üzüldüm