2
Mayıs
2024
Perşembe
BİTLİS

Bitlis Kalesi'nde kazı çalışmaları başladı...

M.Ö. 312 yılında Büyük İskender tarafından Komutan Betlis’e yaptırılan ve yıllardır bir sır gibi şehir merkezinde duran tarihi Bitlis Kalesi’nde kazı çalışmaları başladı. 10 yıl sürecek olan kazı çalışmalarının ardından, kalenin sırrının çözüleceği ve Bitlis’in tarihine ışık tutacağı belirtildi. PÜ Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Pektaş başkanlığındaki çalışmalarda ilk gün bir çok çömlek parçası ortaya çıktı.


Bu arada Bitlis Valisi M. Asım Hacımustafaoğlu, kaleye çıkarak incelemelerde bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Kadir Pektaş ile Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör’den çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Hacımustafaoğlu, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Hacımustafaoğlu, Bitlis Kalesi’nin tarihinin 4 bin yada 5 bin yıllık olduğunu belirterek, "Bu yıl ilk kez Pamukkale Üniversitesi tarafından öğretim görevlileri eşliğinde 20 kadar öğrenciyle kazı çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışma 10 yıl sürecek. Bu çalışmalar sonucunda hocalarımız kalenin yapılış tarihi hakkında bizlere bilgiler verecek. Bu üzerinde bulunduğumuz Bitlis Kalesi, tarihten günümüze kadar gelen en önemli eserdir. Bu kazının bir an önce yapılabilmesi için üniversiteden gelen heyete her türlü desteği veriyoruz" dedi.

iha-bitlis
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2004 Salı 13:39:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Şerif KIZILTAŞ IP: 194.27.49.xxx Tarih : 28.07.2004 12:21:20
Şanlı geçmişimizin ortaya çıkarılması adına çok güzel bir adım. Bu gibi çalışmaların diğer tarihi eserler için de yapılmasını umut ediyorum. Çünkü herbir metrekarede o kadar çok tarih izleri varki. Çalışmalarda emeği geçmiş ve geçecek olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.