7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Bitlis Kalesi'nde kazı çalışmaları

Pamukkale Üniversitesi'nden (PAÜ) 40 kişilik ekibin, Bitlis Kalesi'nde sürdürdüğü arkeolojik kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı. 

M.Ö. 312 yılında Büyük İskender tarafından Komutan Betlis'e yaptırılan ve yıllardır bir sır gibi şehir merkezinde duran tarihi Bitlis Kalesi'nde kazı çalışmalarının son gününde incelemelerde bulunan Vali Mevlüt Atbaş, ortaya çıkan hamamı gezerek ilgililerden bilgi aldı. 

Kazı Başkanı Doç Dr. Kadir Pektaş, kazı sırasında birçok bulguya rastladıklarını ve bunlardan yola çıkarak Bitlis'in tarihine ışık tutacaklarını belitti. Pektaş, "Bu yıl 10 Temmuz 2006 tarihinde başladığımız kazı çalışmaları bugün itibariyle sona erdi. Geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan hamam etrafında bu yılki çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Burada çıkan toprağın elenmesiyle birçok bulguya rastladık. Bölgenin darphane olması dolayısıyla o dönemlere ait madeni para bulgularına rastladık. Bu da Bitlis'in tarihine ışık tutacaktır" dedi. Bu yılki çalışmaları sonucunda Bizans dönemine ait sikke ortaya çıkardıklarını ifade eden Doç. Dr. Pektaş, "Bu yıl kazı çalışmalarımız sırasında çoğu Osmanlı dönemine ait bütün halde 6 adet seramik kapla farklı teknik ve kompozisyonlarda sırlı ve sırsız seramikler bulundu. Yine kale üzerinde geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da çok sayıda lüle, Bizans ve Osmanlı dönemine ait 140 civarında sikke, pul veya mühür bulgularına da rastladık. Bunları kayıt altına aldıktan sonra Bitlis'te kurulacak bir müzede sergilemek istiyoruz" diye konuştu. 

Ortaya çıkan hamam ve diğer yapıları gezen Vali Mevlüt Atbaş, kalede ortaya çıkan eserlerin önümüzdeki yıla kadar korunması için Bitlis Valiliği'nin 2 kişiyi görevlendireceğini belirtti. Vali Atbaş, Vali Yardımcısı Yasin Öztürk ve Bitlis Belediye Başkanı Cevdet Özdemir de kaleye çıktı.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2006 Salı 18:02:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?