8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Bitlis Kalesi'nde rusubat sorunu

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Kadir Pektaş başkanlığında, Bitlis Kalesi'nde yapılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan rusubatın tahliyesi için çözüm aranıyor. 

Bitlis Kalesi'nde 2004 yılında başlatılan kazı çalışmaları sonunda ortaya çıkarılan taş ve toprak sorun oldu. Daha önceki yıllarda da bu rusubatın indirilmesinde sıkıntılar yaşandığını söyleyen Doç. Dr. Kadir Pektaş, geçen yıl rusubatın kale dibinden akan Bitlis Deresi'ne indirildiğini, ancak mahalle sakinlerinin şikayetlerine neden olduklarını hatırlattı. Pektaş, çalışmalarını olumsuz etkileyen bu toprağın Bitlis Kalesi'nden biran önce tahliye edilmesi gerektiğinin belirterek, "Kazı çalışmaları sırasında çıkan toprağı bir şekilde buradan tahliye etmek zorundayız. Burada biriken toprak ve taşlar kazı alanının yüzde 30'luk bölümünü işgal ediyor. Bu da çalışmalarımızı olumsuz etkiliyor. Valilik bunun için bir arayış içerisindedir" dedi. 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise, mahalle sakinlerini rahatsız etmeden rusubatı tahliye edeceklerini söyledi. Işıkgör, "Geçen yıllarda uygulanan yöntemlerde mahalle sakinlerinin tepkilerini aldık. Diğer taraftan da indirmek imkansız. Çünkü çarşı merkezine bakıyor. Bu yıl varilleri birbirine birleştirerek boru şekline getirip, dere kenarında bir toprak deposu yapacağız. Daha sonra iş makineleriyle bunu kamyonlara yükleyerek tahliye etme yoluna gideceğiz" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2006 Pazartesi 15:34:13
Güncelleme :21 Ağustos 2006 Pazartesi 15:38:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?