1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Bitlis Kalesi'nde rusubat sorunu

Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Kadir Pektaş, Bitlis Kalesi kazı çalışmaları sırasında çıkan rusubatın (taş ve toprak yığını) sorun olmaya başladığını söyledi.

Bitlis Kalesi'nin şehir merkezinde olmasından dolayı rusubatı aşağı indirmede zorlanan kazı ekibi yaptırdığı özel boru düzeneği bu sorunu çözmeye çalışıyor. Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç Dr. Kadir Pektaş, 2004 yılında başlatılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan rusubatı kaleden indirmede ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Pektaş, geçen yıl geliştirdikleri bir metot ile rusubatı boru ile indireceklerini belirterek, "Hazırladığımız düzenekle toprak ve taşları aşağı indireceğiz. Ancak bu kez de yoğun bir şekilde toz olacağı için mahalle sakinlerinin şikayetleri ile karşılaşacağız. Bu nedenle toprak ve taşları sonbahar ya da ilkbahar aylarında indireceğiz" dedi.

Doç. Dr. Kadir Pektaş, Bitlis Kalesi'nde 2004 yılından beri yürütülen kazı çalışmaları sırasında çıkarılan toprak ve taşların kalede büyük bir bölümü kapladığı söyledi. Pektaş, "Kalede ilk günden beri çıkan toprak ve taşları kazı yapmadığımız alana bıraktık. Ancak her geçen yıl açma çalışmalarımız genişliyor. Burada bulunan taş ve toprakların bir an önce aşağı indirilmesi gerekiyor. Yoksa kazı alanında çalışma yapmamız da zorlaşacak" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2008 Salı 15:39:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?