2
Mayıs
2024
Perşembe
BİTLİS

bitlis Kalesi'nde tarihi kazılar başladı

Kalenin ilk yapılış tarihinin kesin olarak bilinmediğini söyleyen PÜ Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kadir Pektaş, bir çok kaynakta, kalenin Büyük İskender’in komutanı Betlis tarafından kurulduğunun tekrarlandığını belirtti.

Pektaş, geçmişe yönelik bir çok bilinmezi üzerinde taşıyan Bitlis Kalesi’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, kalenin ilk yapılış tarihinin ortaya çıkacağını belirterek, "Kale, Osmanlı döneminde merkeze bağlı yerel beylik durumundaki Şerefhanlar’dan alınıp, merkezden atanan valilere devredilmesine kadar sürmüştür. Bu dönemde Bitlis’i ziyaret eden batılı seyyahlar kaledeki yapıların taşlarının halk tarafından sökülerek kullanıldığı belirtilmektedirler. Bu nedenle kalenin büyük bir bölümü toprak altındadır. Kısmen yıkık olan kale, heybetli görünümü ile içerisinde bir çok bilinmezi de saklıyor" dedi.


20 arkeoloji öğrencisiyle kalede sürdürülen kazılara başkanlık eden Doç. Dr. Pektaş, çalışmaların bölgenin tarihi, sosyal ve kültürel yapısına da ışık tutacağını belirterek, "Geçmişe yönelik pek çok bilinmezi üzerinde taşıyan Bitlis Kalesi’nde gerçekleştirilmekte olan kazı çalışmaları ile kalenin ilk yapım tarihini belirlemeye çalışacağız. Bunun sonucunda bölgenin tarihi, kültürel ve sosyal yapısının aydınlanacağını düşünüyoruz " şeklinde konuştu

iha-bitlis
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2004 Cumartesi 16:02:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?