1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Bitlis Kalesi'nde tehlike sinyalleri

Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Kadir Pektaş, Bitlis Kalesi'nde meydana gelen kaya çatlaklarının büyük tehlike arz ettiğini belirterek, kale etrafında bulunan ev ve işyerlerinin derhal boşaltılması gerektiğini söyledi.

M.Ö. 330 yıllarında Büyük İskender tarafından yaptırılan tarihi Bitlis Kalesi'nde 2004 yılından beri kazı çalışması yapan Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi ve kazı başkanı Doç. Dr. Kadir Pektaş, özellikle ağır kış şartlarının tahrip edip aralarını açtığı büyük kaya bloklarında kopmalar yaşanabileceğini ifade etti. Pektaş, kale altında bulunan yaklaşık 50'ye yakın esnafın işyerlerini boşaltılması gerektiğini belirterek, "Önceki yıllarda da çeşitli yerlerden kaya ve taş kopmaları olmuştu. Ancak son yıllarda bazı kaya parçalarının iyice koptuğu ve her geçen gün tehlike arz ettiğini biliyoruz. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, Bitlis Valiliği'ne, Van Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na yazılar yazdık. Gelen inceleme heyetleri de kale altındaki esnafların her gün tehlike ile iç içe yaşadığını söylüyor. Buraya ciddi bir tedbir alınması gerekiyor. Yoksa büyük sıkıntılar yaşanabilir" dedi.

Bitlis Kalesi surlarının, volkanik oluşumların yükselttiği kayaların üzerine kurulduğunu belirten Kadir Pektaş, bu oluşumlarda bozulmaların meydana geldiğini söyledi. Pektaş, "Kayaların oluşumlarında bozulmalar meydana gelmiş. Bu nedenle kale yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Kale etrafında bulunan yapılaşmaların bir an önce tahliye edilmesi gerekiyor. Bozulmalar nedeniyle TÜBİTAK'a proje sunduk. Restorasyon için çalışmalara başlanacak. Bu yerel bazda yapılacak bir çalışma değil. Bakanlık nezdinde yürütülmesi gereken bir projedir. Pamukkale Üniversitesi'nden 2 jeoloji mühendisi bu kaya bloklarının sağlamlaştırılmasıyla ilgili çalışma yürüttü. Hocalarımız kayaların durumunu inceleyerek, analiz yapıyorlar. Dokunun bozulmadan yapılacak ilk müdahalesi için çalışmalara başlanması gerekiyor. Projemizi ilgili kurumlara ulaştırıyoruz" şeklinde konuştu.

Kale çevresinin koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Pektaş, ev ve işyerlerinin risk altında olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Diyarbakır surlarında yapıldığı gibi, Bitlis Kalesi'nin etrafının 20 metre koruma bandı altına alınması gerekiyor. Bunun için çok güçlü bir irade gerekiyor. Buradaki vatandaşlara başka alternatifler sunmak lazım. Kısa vadede kale etrafındaki işyeri ve evler boşaltılmalı ve hatta yol da trafiğe kapatılmalıdır. Çünkü, orada bulunan evler, işyerleri ve yoldan geçen vatandaşlar için kaleden kopacak olan taşlar ciddi risk teşkil ediyor. Jeoloji mühendislerinin hazırladıkları raporları ilgili kurumlara da ilettik. Bir an evvel kaya bloklarının sağlamlaştırılması da gerekiyor."

Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise, Bitlis Kalesi ile ilgili ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini yineleyerek, kaya çatlaklıkları ile çalışma yürütüldüğünü söyledi. Işıkgör, "Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak gerekli yazışmaları yaptık. Konunun önemi büyük. Bunu vatandaşlarımıza uygun bir dille anlatarak, buranın bir an evvel tahliye edilmesi sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2008 Cuma 17:47:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?