Bitlis'te 24 Kasım Öğretmenler günü dolası ile düzenlenen bir programda konuşan Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, öğretmenlik mesleği küçük bir adaptasyonla olmaya başladı. Hatayı da burada yaptık, öğretmenlik mesleği sabah ders verip öğlenden sonra kaybolmak değildir.
Öğretmenler Günü dolayısıyla Bitlis Kültür Merkezi'nde bir program düzenlendi. Programa katılan Vali Yılmaz, öğretmenlere hitaben yaptığı konuşmasında, "Başarıyı puan almaya endeksledik. Karaya çıkmaya çalışan penguenler gibi birbirimizin sırtına basmaya başladık" dedi.
Vali Yılmaz, hayalinin köy öğretmeni olarak eğitim vermek olduğunu belirterek, "Eskinin öğretmenleri öğretmen okullarından mezun olarak gelirlerdi. Tek meslekleri öğretmenlikti. Buradan çıkanlar köylerde eğitim vermeye başlardı. Öğretmen köyün her şeyiydi. Öğretmen köyün mühendisi, doktoru, ihtiyar heyetinin başkanıydı. Öğretmenlik bizim anladığımız kadarıyla buydu. Şimdiki öğretmenlik gibi sabah ders verip öğlenden sonra kaybolmak değildi. Şimdi her şey değişti. Öğretmenlik bölümlerinin dışından gelen öğrenciler kısa bir adaptasyondan sonra öğretmen oluyorlar. İşte biz hatayı burada yaptık. Öğretmenlerimiz üniversiteli olsunlar. Bu kaçırdığımız noktada öğretmenler köyde durmaz oldular. Toplumun önderi olması gereken öğretmenler toplumun gerisinde kaldılar. Öğretmenler toplumdan kaçmaya ve topluma girmemeye başladılar. Öğretmenlerimiz öğrencileri ve velileri ile diyalogdan çekiniyorlar. Öğretmenlerimizin topluma girmemeleri bu sonucu doğurdu. Hangi işi yaparsanız yapın, toplumla ilişki kuramadığınız zaman bugünkü tabloyu çizeriz. Bu eksiklik kısa süreli eğitim verdiğiniz kişilerde hayat boyu yok olmasına neden oluyor. Başarıyı puan almaya endeksledik. Şimdi karaya ulaşmaya çalışan penguenler gibi birbirimizin sırtına basmaya başladık. Ne kadar yükseğe çıkmak istesek başkalarının sırtına basmaya başlıyoruz" şeklinde konuştu.
Bitlis Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz ise konuşmasında, "Belki aldığımız ücret azdır. Hayat standartlarımız da çok yüksek değil. Ama fedakarlığımız fazla, hamiyetimiz oldukça yüksektir" dedi.
Korkmaz, geçmişe bakıldığında hepsinde de bilge kişi olarak bildiklerimizin aynı zamanda birer öğretmen olduklarını gördüğümüzü belirterek, "Bizler de evinden, anne kucağından yeni ayrılan çocuklarımızı okul öncesinden başlayarak liseyi bitirinceye kadar kendisini genç bir delikanlı veya genç bir kız olarak ailesini teslim ettiğimizde başta iyi bir vatandaş olmak üzere hayatını idame edecek bir mesleğe varıncaya kadar, her yönüyle yetiştirmekteyiz. Bu da bizim ne kadar ulvi bir görev yaptığımızın göstergesidir" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından aday öğretmenlerin yemin törenleri yapıldı. Yemin töreninin ardından yine öğretmenler tarafından hazırlanan müzik eğlence programı düzenlendi.
![]() |
![]() |
![]() |
sayın valimiz çok güzel konuşmuş ama öğretmen neden toplumdan uzak durmaya çalışıyor onun nedenini açıklamamış. öğretmenin madii sıkıntılarla boğuştuğnu cahil okumamış insanların yoksulluktan dolayı öğretmenlerle alay ettiğini, öğretmenden yüksek mevkidekilerin onları hor gördüklerini, gereksiz yerde saatlerce kapılarında beklettiklerini, çevresi olan normal halktan insanların devlet dairelerindeki işlerini daha erken hal ettiklerini açıklamamış. halk bunları görünce öğretmenin biçare olduğunu ona göre değer verdiğini öğretmen de daha fazla rencide olmasın diye halktan uzak durduğunu keşke açıklasaydı. saygılarımla...