1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Bitlis son sıralarda

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı C. Tanıl Küçük, Doğu Anadolu Bölgesi'nde hala arzu edilen kalkınma düzeyinin yakalanamadığını belirterek, "Verilere baktığımız zaman kişi başına düşen gelirde ve sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi sıralamasında Bitlis'in maalesef en sonlarda yer alan şehirler arasında olduğunu görüyoruz" dedi. 

İSO Başkanı C. Tanıl Küçük, ISO Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi ve beraberlerindeki 67 kişilik heyet ile Bitlis'i ziyaret ettiler. Bitlis Ticaret Odası'nda düzenlenen toplantıda Bitlis'in sosyo ekonomik değerleri ele alındı. İSO Başkanı C. Tanıl Küçük, Bitlis'e düzenledikleri gezi çerçevesinde sanayideki gelişmeleri yerinde görmek ve incelemenin çok faydalı olduğuna değindi. 

Doğu Anadolu Bölgesi'nde hala arzu edilen kalkınma düzeyini yakalanamadığını belirten Küçük, "Verilere baktığımız zaman kişi başına düşen gelirde ve sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi sıralamasında Bitlis'in maalesef en sonlarda yer alan şehirlerarasında olduğunu görüyoruz. Kentte, ekonomi büyük ölçüde tarıma dayalı, işsizlik oranı yüksek, yoksulluk yaygın, eğitim imkanları ise kısıtlıdır. Bu verilerdeki istatistiklere baktığımız zaman karşımıza çok olumsuz bir tablo çıkıyor" dedi. 

İklime ve coğrafyadaki engellere teslim olmamış, olumsuzluklara rağmen, kalkınmayı başarmış pek birçok bölge olduğunu, buraların Bitlis'e örnek olması gerektiğini ifade eden C. Tanıl Küçük, "Kaynakları, imkanları iyi kullandığımız, iyi planlanama yaptığımız takdirde Bitlis'in kaderini değiştirebileceğimize inanıyorum. Tütünü ve balı çok meşhur, tüm kaynaklar, Bitlis'in arıcılık için çok uygun bir ortama olduğunun göstergesidir. İlk akla gelen bu iki otantik ürün çok iyi değerlendirmelidir. Nitekim bildiğimiz kadarıyla böyle de olmuş, ama kurulan tesisler, çeşitli nedenlerden dolayı devre dışı kalmış, Bitlis'in rekabet gücü özellikle, bu iki ürünün daha başarılı olması için üzerine gidilmeli ve bunlar üzerine bir sanayi kurulmalıdır" diye konuştu.

Bitlis Ticaret Odası Başkanı Davut Tezcan ise konuşmasında, Bitlis'in ülke genelinde en huzurlu beş kentten birisi olduğu halde beyin ve sermaye göçünü durduramadıklarını söyledi. Tezcan "Bitlis'te sanayi yok denecek kadar azdır. Bu son süreçte boşalan köyler ekonomimizi ve mera hayvancılığımızı dengelerini bozmuştur. En büyük sektörümüz olan tütün sektörü sayesinde, 1923'te Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu sigara fabrikası sayesinde 13 bin aile tütünden geçimi sağlıyordu. Maalesef bu son çıkan tütün yasasıyla ilgili kanun 13 bin tütün ekicimizi son derece mağdur etmiştir. Bin 800 kişiyi bünyesinde barından Tekel Sigara Fabrikamız kapanmıştır" şeklinde konuştu.

Toplantının ardından heyet ilin tarihi ve turistik yerlerini gezen heyetin Muş'a gideceği bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 18:08:56
Güncelleme :20 Ekim 2008 Pazartesi 12:58:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?