1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Bitlis tarihine ışık tutacak

Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Pektaş, bu yılki Bitlis Kalesi kazı çalışmalarında, Bitlis tarihine ışık tutacak yeni bulgular ortaya çıkardıklarını belirtti.


M.Ö. 312 yılında Büyük İskender tarafından yaptırılan ve günümüze kadar ayakta durmayı başaran tarihi Bitlis Kalesi'nde kazı çalışmalarının bu yılki bölümünün tamamlandığı bildirildi. 2004 yılında başladıkları kazı çalışmalarının bu yılla birlikte 5 yılı tamamladıklarını ifade eden Kazı Başkanı Doç. Dr. Kadir Pektaş, bu yıl ki çalışmalarında geçen yıldan kalan açmalara devam ettiklerini ifade etti. 

Pektaş, "Bitlis kalesinde 2004 yılından beridir kazı çalışması yürütüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkarılan bulguların etrafında açma çalışması yürüttük. Bu yıl doğu tarafında da açmalar yaptık. Buralarda da yeni duvarlara rastladık. Ayrıca sırlı, sırsız seramikler, gümüş, bronz ve bakır alaşımlı sikkelerde çıktı. Kalenin Güney kısmında bulunan hamam dediğimiz yapı ve iç kale dediğimiz doğu açmasında çalışmalarımız yürüttük. Buralarda yeni tarihlere ait duvar bulgularına rastladık. Bu alanda tesviye çalışması yaptık. 15'nci yüzyıldan kalma hamam bulgusunun ortaya çıkan kısmının kış aylarında zarar görmemesi için metal konstrüksiyon ile üstü kapatıldı. Merdivenlerde de konservasyon çalışması yürüttük. Ayrıca kaledeki doğal kaya bloklarında meydana gelen çatlaklarla ilgili örnekler alarak laboratuar çalışması için Ankara'ya gönderdik. Bu konuda da gelen raporlara göre projelendirme yaparak çalışmalara başlayacağız. Buradaki kaya kopmaları ve düşmelerine karşı tedbirler alacağız. Kalede elde edilen bulgular Bitlis tarihine ışık tutacaktır" dedi. 

Pamukkale Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmaları sırasında çıkan bulguların sergilenmesi için de çalışma yürüttüklerini de ifade eden Pektaş, şunları söyledi: 

"2004 yılından beri yürüttüğümüz Bitlis Kalesi kazılarında ortaya çıkan bulguların sergilenmesi için çalışma başlattık. Bitlis Etnoğrafya Müzesi'ne teslim ettiğimiz bulguların burada sergilenmesi için bir seksiyon oluşturulması için girişimde bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde hayata geçecek olan proje ile Bitlis Kalesi'nde bugüne kadar çıkan bulgular Bitlis Etnoğrafya Müzesi'nde hazırlanacak bir seksiyonda sergilenecek." 

Kazı Başkanı Doç. Dr. Kadir Pektaş, Bitlis Kalesi'nde yaptıkları çalışmaların gelecek yıl kaybolmaması ve kaya bloklarında tehlike arz eden yerlere uyarı tabelaları bıraktıklarını da ifade ederek, "Kalenin çeşitli noktalarına vatandaşlarımızın görebileceği uyarı tabelaları bıraktık. Kaledeki kaya bloklarında bozulmalar meydana geldiğini biliyoruz. Uyarı tabelaları ile vatandaşlarımızı uzak tutmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 12:25:53
Güncelleme :3 Eylül 2008 Çarşamba 12:29:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?