7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Bitlis'in eğitim sorunları

Bitlis Eğitim Bir-Sen Temsilcisi Rasim Taşcan, il genelindeki hiçbir okulun, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temizlik konusunda 90 ve üzeri puan alan okullara verilen 'Beyaz bayrak' alamadıklarını belirterek "Çünkü okullarımızda gerekli temizlik ve hijyen çalışmaları yapılamamaktadır" dedi.


Okullarda az sayıda olan hizmetlileri memur kadrosuna geçiren Milli Eğitim Bakanlığı'nın, bunların yerine hizmet satın alma yoluyla personel almayı planladığını belirten Taşcan, ancak bu iş için ödenek ayırmak yerine ehemmiyet derecesi daha düşük olan işlere ödenek ayrıldığını iddia etti. Ortalama 500-600 öğrencisi olan okulların çoğunda sadece tek personelin çalıştığına işaret eden Rasim Taşcan, "Kaloriferi yakmak, sınıfları, tuvaletleri temizlemek bir kişinin yapabileceği işler değildir. Bu nedenledir ki okullarımız 'Beyaz bayrak' alamamıştır. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında normalin dört beş katı hizmetli istihdam edilirken, yavrularımızın bütün günlerini geçirdikleri okullara bu kadar duyarsız kalınması hiçbir haklı gerekçe ile izah edilemez" dedi.


Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş'ın, hizmet satın alma yoluyla personel alındığında bir dönem için 500 bin YTL ödenek gerekeceğini ve İl Özel İdaresi'nin bunu karşılayamayacağını, velilerin bu konuda daha duyarlı davranmaları gerektiğini belirttiğini hatırlatan
Bitlis Eğitim Bir-Sen Temsilcisi Rasim Taşcan, açıklamasını şöyle sürdürdü:


"Velilerimizin daha duyarlı olmaları konusunda hem fikiriz. Ancak yasal düzenlemeler yapılmadan mali konularda velilerden yeterli desteği almak mümkün değildir. Milli Eğitim Müdürlüğü hem diploma parası almanın yasak olduğunu söylemekte, hem de bu yolla okulların gelir elde ederek boya-badana işlerini yaptırmalarını beklemektedir. Anayasamızda zorunlu ilköğretimin 8 yıl olduğu ve parasız olarak devlet tarafından sağlanacağı hükmü yer almaktayken, okul yöneticilerinin velilerden kaloriferci ve temizlikçi için para talep etmeleri ne kadar doğru bir davranış olur. Tüm enerjisini eğitim-öğretimin kalitesini arttırmaya harcaması gereken okul yöneticilerimiz, zamanlarının ve enerjilerinin çoğunu 'Velilerden nasıl para koparabiliriz' konusuna ayırırlarsa eğitimde kaliteyi yakalamak imkansız hale gelir"
Geçmiş dönemlerde birçok idareci arkadaşlarının velilerden kopardıkları paralarla kaloriferci çalıştırdıklarını, ancak bu kişilerin çoğunun sigortasının yapılamadığını dile getiren Taşcan, "Sigortasıyla birlikte bir kişinin okula bir aylık maliyeti 750 YTL yi bulmaktadır. Her okula ortalama en az iki personel gerektiği göz önünde bulundurulursa, Bitlis şartlarında hiçbir okulumuzun bu parayı velilerden tahsil edemeyeceğini açıkça görmek lazım. O zaman ne yapılacak? Okullarımızda kalorifer yakılmayacak mı? Gereken temizlik ve hijyen çalışmaları yapılmayacak mı? Yetkililerin, uzun vadeli ve sonuçları yıllar sonra alınan bir yatırım olduğu için eğitime yatırım yapmak yerine, kısa vadeli ve sağlıklı yaşama göre daha önemsiz konulara yatırım yapmaları bu sorunu önümüze getirmiştir. Bu soruna çözüm bulması gereken kişiler ne okul yöneticileri ne de geçim sıkıntısı içinde olan velilerdir. Bu sorunun çözüm mercii milletvekilleri, valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Özel İdare Sekreterliği'dir. Yasal düzenlemeler yapılmadan topu velilere atmak çözüm getirmeyecektir" şeklinde konuştu.


Eğitim Bir-Sen Bitlis Temsilcisi Rasim Taşcan, "Okullarımızda sağlık sorunlarının yaşanmaması, için bulaşıcı hastalıkların baş göstermemesi ve en önemlisi minik yavrularımızın geleceği için vekillerimizden ve diğer yetkililerden acil çözüm üretmelerini bekliyoruz" ifadesinde bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2007 Perşembe 15:45:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
demet savucu IP: 78.161.158.xxx Tarih : 8.05.2008 18:16:19

bitlisin sorunları çözülsün lütfen ben ögrenciyim lütfen sesimi duyun eget yerdım ederseniz çooooooook sevinirim allah başımızdan eksik etmesin bize evvvvvv verin ev ve iş işşşş imkanları yok bu şehri büyütün size güveniyorumm ellerinizden öperimmmmmm allah razı olsun yardımlarınızdan