7
Mayıs
2024
Salı
BİTLİS

Bitlis'te çiftçi eğitimleri

Ahlat İlçe Ziraat Odası'nın (AHZO) bölgedeki tarımsal faaliyetlerinin artması ve daha kaliteli ürün elde edilmesi amacıyla 3 ayda yaklaşık bin 700 çiftçiye eğitim verdiği, çalışmaların ilkbahar mevsimi ile birlikte uygulamalı yapılacağı belirtildi. 

AHZO Başkanı Necat Demirden, bölgenin kalkınmasının ancak tarım ve hayvancılıkla mümkün olabileceğini söyledi. Tarımsal kalkınmanın bilinçli çiftçilerin, bilinçli üretimi ile mümkün olacağını bunun yolunun da çiftçilerin eğitimden geçtiğini belirten Demirden, yıllardır çiftçilerin dededen babadan gördükleri yöntemlerle ekim yapıp bir türlü istediği verimi alamadığını, alın terinin tarlada kaldığını söyledi. 

Bölgenin öteden beri tarım ve hayvancılık yapmaya elverişli topraklara sahip olduğunu anlatan Necat Demirden, "Tarım ve hayvancılığın gelişmesi için ne gerekiyorsa o yapılmalıdır. Şimdi bilimsel üretim yapmaktan başka çaremiz yok. Bilimsel üretimde ancak bilimsel eğitimle olur. Bugün itibari ile Bitlisli çiftçilerimize 40 kez eğitim verdik. Yaklaşık bin 700 çiftçimiz 13 konuda 1 gıda mühendisi, 5 ziraat mühendisi ve 3 veteriner hekimden eğitim aldı. Eğitimler sonunda çiftçilerimizi bilinçli, modern metotları kullanarak ekim yapmasını, alternatif ürünleri tercih etmesini, kaliteli ürün elde etmesini, hastalıklarla mücadeleyi kısacası, bu bölgedeki tarımsal faaliyetlerin artarak daha kaliteli ürün elde edilmesini ve yaygınlaştırmayı öğrendi. Önce kendilerine sonrada çiftçilere eğitim veren mühendislerimiz, köy köy, mahalle mahalle gezerek çiftçi eğitimlerine devam edecek" dedi. 

AHZO'nun Dooğu Anadolu Kalkınma Proğramı Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni çerçevesinde hazırladığı 'Bitlis Çiftçi Eğitimi ve Yönlendirme Projesi' kapsamında çiftçi eğitimi verdiklerini belirten AHZO gıda mühendislerinden Duygu Alpaslan ise, "Çiftçi eğitimlerimizde aşmamız gereken en önemli nokta, geleneksel ekim metotları ve ürünlerini değiştirmek. Bunu bazı çiftçilerimizde başardık. Hedefimiz tüm çiftçilerimizde bunu başarabilmek. Böylece en az maliyetle daha çok ürün elde etmelerini sağlamak. Ürünlerini pazarlama noktasında sıkıntılarını da beraber aşmak için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2007 Cumartesi 18:15:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?