1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Bitlis'te Engelliler Günü etkinlikleri

Bitlis'te, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü münasebetiyle engellilere yönelik bir program düzenlendi .

Özel Gökmeydan Rehabilitasyon Merkezi tarafından Kültür Merkezi'nde düzenlenen program öncesi bir konuşma yapan Bitlis Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, her bireyin bir özürlü adayı olduğunu kaydetti. Korkmaz, "Sosyal bir devlet olmanın bir özelliği de kendi özürlüsüne bakan, eğiten, ona öz güven sağlayan bir sistemdir. Son yıllarda bu alanda büyük bir atılım gerçekleşti. Geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı 1 milyon 200 bin YTL bütçeye sahip iken Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin engellilerine harcadığı miktar ise 2 milyon YTL'dir. Devletimizin bu alanda ne kadar hassas davrandığı ve bu konuya ne kadar özen gösterdiğini belirtmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel eğitimdeki son reformuyla en ücra köyde bulunan engelli bireyleri rehabilitasyon merkezlerin de eğitilmiştir. Böylelikle aile rahatlıyor. Yıllarca perde arkasında kalmış engelli çocuklara birey muamelesi yapan anne ve babalar çocuklarını artık rahat şekilde okula gönderiyorlar" dedi.

Özürlüler için sadece eğitimin yeterli olmadığını da sözlerine ekleyen Korkmaz, "İlgili kurum ve kuruluşların gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Kaldırımlardan toplu taşıma araçlarından engelli vatandaşların çok rahat bir şekilde hareket alanlarını sağlamamız gerekir" şeklinde konuştu.

Gökmeydan Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Ahmet Düzce ise konuşmasında, "Bedenin bazı fonksiyonları yitirmesi insan için bir kusur sayılmaz. İnsanları fiziki yapılarına göre değerlendirmek veya ayıklamak din olarak da uygun değil. Ülkemizde 8,5 milyon insan engelli, bu da doğrudan nüfusun yarısını ilgilendiriyor. Engelli vatandaşlarımızın yeteneklerini geliştirmek üzere onlara uygun mekanlar hazırlanmalı ve yapabilecekleri işler verilmeli ve eğitim imkanı sağlanmalıdır. Bunları yaparken engelli kardeşlerimizi küçük görmemek, onurlarını ve gururlarını rencide etmemek birinci görevimizdir. Engellilerin birer parçamız olduğunu bilmemiz ve onların hayatlarını kolaylaştırmamız gerekir" ifadelerini kullandı.

Sinevizyon gösterisinin ardından program, engelliler tarafından yapılan resim ve el işi sergisinin açılmasıyla sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 13:54:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?