1
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Bitlis'te Nevruz kutlamaları

Bitlis'te 21 Mart Nevruz Bayramı kutlandı. Törende konuşan Vali Mevlüt Atbaş, son yıllarda Nevruz'u anlam ve özelliğinin dışına çıkararak, bir gözyaşı gününe çevirmeye gayret edenlerin olduğunu belirterek, "Ulusumuzun birlik ve beraberliğini bozmaya çalışanlar elbette ki bu hain amaçlarına ulaşamayacaklardır" dedi.

Bitlis Ulu Camii önünde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Ardından konuşan Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş, Nevruz'un en eski gelenekler arasında olduğunu belirtti. Atbaş, "Tüm bayramların arkasında dini ve milli bir inanış olan birlik, beraberlik ve ortak bir hatıra geleneği yer almaktadır. Bizim bütün bayramlarımızda da bu özellik yer almaktadır. Nevruz ulusumuzun en önemli kültür değerlerinden biridir. En eski geleneklerimiz arasında yer almaktadır. Nevruz, geçmişte büyük coğrafyada yaşayan ulusların duygu ve düşüncelerine ortak kaynak oluşturduğu ve bu ulusları birbirine yaklaştırdığı görülmektedir" dedi.

Ulusun birlik ve beraberliğini bozmaya çalışanların bu hain amaçlarına ulaşamayacaklarını belirten Atbaş, şunları söyledi:

"İnsanlar arasında sevgiyi yaygınlaştırma, onları kardeşçe kucaklama, milli birlik ve beraberliği kuvvetlendirme gibi olumlu sonuçları da olan Nevruz, ülkemizde huzur ve barış içerisinde kutlanması için bir vesiledir. Son yıllarda Nevruz'u bu anlam ve özelliğin dışına çıkararak, bir gözyaşı gününe çevirmeye gayret edenler olmaktadır. Ulusumuzun birlik ve beraberliğini bozmaya çalışanlar elbette ki bu hain amaçlarına ulaşamayacaklardır. Nevruz özel bir gündür. Bizlere düşen de bunu bu coşku ve heyecanla kutlamaktır. Bunu gelecek nesillere en uygun şekilde aktarmaktır."

Atbaş, konuşmasının sonunda Bitlislilere seslenerek, "Kalkınmış ve gelişmiş bir ülke için eğitimli bireylere şiddetle ihtiyaç vardır. Ancak terörle mücadele eden, ülke kaynaklarının büyük bir bölümünü terörle mücadeleye ayıran bir ülkenin eğitime ve ekonomik yatırımlara büyük kaynaklar aktarması mümkün değildir. Sizlerin ülkenin kalkınmasında barış ve huzurun sağlanmasında göstermiş olduğunuz gayret takdire şayandır. Özellikle bölgemizde cereyan eden bölücü faaliyetlere Bitlislilerin prim vermemesi bizleri oldukça memnun etmektedir. Sizlere bu nedenle teşekkür ediyorum. Nevruz Bayramınız kutlu olsun" diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiir ve kompozisyon okunmasının ardından hafta çerçevesinde düzenlen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Nevruz ateşinin yakılmasının ardından örste demir döven protokol üyeleri, Nevruz geleneği olarak yumurtaları da tokuşturdular. Halkoyunları ekibi ve halkla halay çeken protokol, daha sonra dağıtılan etli pilavı yediler. Müzik eğlence programının ardından toplanan kalabalık dağıldı.

.
Yayın Tarihi : 21 Mart 2008 Cuma 15:12:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?