8
Mayıs
2024
Çarşamba
BİTLİS

Boynuzdan bastona dönüşüm

Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde baston ustaları mezbaha ve kasaplardan topladığı on binlerce koç, manda ve sığır boynuzunu iş yerlerinin damında kuruttuktan sonra baston yapımında kullanıyor. 

Büyük ve küçük baş hayvanlara ait boynuzları mezbaha ve kasaplardan temin ettiğini belirten baston ustası Refa Gökbulak, bunların en az 2 yıl güneş önünde kurutulup, havalandırıldığını söyledi. Kuruyan boynuzları bir kaç aşamadan geçirdikten sonra baston atölyelerinde işlediğini aktaran Gökbulak, "Koç, manda ve sığır boynuzlarına makinelerimizde estetik kazandırarak baston yapımında kullanıyoruz. İşlenilen boynuzu bastonun tamamında veya sadece başlıklarında kullanabiliyoruz. Bir baston için ortalama 25-30 boynuz kullanıyoruz. Kemik kaplı bastonlar insan vücudundaki fazla elektriğin dışarı atılmasının yanı sıra romatizmaya karşı da önemli bir etken olduğu bilinmekte. Günlük ihtiyacın yanı sıra, aksesuar olarak da kullanılan kemikli bastonun genelde özel müşterileri olmasına rağmen, en çok sipariş aldığımız ürünlerin başında gelmektedir. Çünkü, bu tür özel yapım bastonlarda kemiğin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisi zaten kendisini pazarlıyor" dedi. 

Kemiğin tarihin her dönemde kullanılan bir malzeme olduğunu da hatırlatan Refa Gökbulak, "Bundan dolayı Orta Asya'dan günümüze kadar kemik bir çok silahlarda, tabanca kabzası, kılıç sapı, tüfek dipçiği olarak kullanılmıştır. Sağlam ve kullanışlı olan kemik, çürümeye karşı da çok etkili olduğundan, bu tür baston yapımına daha çok önem veriyoruz. Bir hafta ile 10 gün süre zarfında hazırladığımız bastonları işlemesine göre bin YTL'den başlayan fiyatla satışa satıyoruz" diye konuştu. 

İHA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2006 Çarşamba 12:53:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet alp IP: 88.232.133.xxx Tarih : 6.12.2006 11:41:58
Her şey iyi güzel ama herkes Ahlatı tanıtıyorum diye baskonu tanıtıyor, fiyatı 1000 ytl ile biri bunun kaymağını mı yiyor acaba?