2
Mayıs
2024
Perşembe
BİTLİS

Budanmadık ağaç kalmadı

Bitlis’te çetin geçen kış şartlarından dolayı hayvan yemlerinin erken bitmesi ve fiyatların bir anda tavan yapması becisi köylüleri farklı yöntemlere yöneltti.

Bitlis’in Güroymak ilçesine bağlı Yemişveren köyünde yaşayan ve yolların karla kaplı olması ve yem fiyatlarının yüksekliğinden yakınan besiciler, küçükbaş hayvanlarına beslemeleri için budadıkları kavak ağaçlarının dallarını, kabuklarını veriyor.

Son yılların en çetin kışının yaşandığı Bitlis’te kışın uzun sürmesi yüzünden büyük sıkıntı yaşayan köylüler, hayvanlarını hayatta tutmaya çalışıyorlar. İlçe merkezine yaklaşık 28 kilometre uzaklıkta bulunan Yemişveren köylüleri, koyunlarını doyurmak için çareyi ağaç dallarını budamakta buldu. Köyden yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan yüksek kesimlerdeki ağaçların dallarını teker teker budayan köylüler, dal ve kabuklarını hayvanlara, geri kalanını da önümüzdeki yılda kullanılmak üzere yakacak olarak ayırıyor.

Yem almak yerine buldukları farklı yöntemlerle koyunlarını doyurmaya çalıştıklarını anlatan Cevdet Şibali, kışın ortasında yem stoklarının tükenmesi nedeniyle birçok hayvanlarının açlıktan telef olduğunu söyledi. Geriye kalan koyunlarının açlıktan telef olmaması için bir süre boyunca tandırda pişirdikleri ekmekle doyurmaya çalıştığını ifade eden Şibali, buğday ve unlarının azalması üzerine mecburen ağaçları budayarak hayvanlarını doyurmak zorunda kaldıklarını belirtti. Köy içerisinde budanacak ağaç kalmaması üzerine ise köylülerle birlikte toplanarak yüksek kesimlerdeki çeperleri budamaya başladıklarını ifade eden Cevdet Şibali, bunları kağnılar yardımıyla köye taşıdıklarını ve bu şekilde aç kalan koyunlarını doyurmaya çalıştıklarını anlattı.

Köyde 200 küçükbaş hayvanı olduğunu belirten Şaban Ergit de, kış boyunca köylülerden veresiye olarak aldığı yem borcunun beslediği koyunların fiyatıyla eşit duruma geldiği için mağdur olduğu belirtti. Kışın ağır geçmesi nedeniyle kış boyunca havyalarını doyurmakta zorlandıklarına dikkat çeken Ergit, “Her yıl kış aylarında koyunlarımızı iyice besleyip yaz aylarında satarak geçimimizi sağlıyorduk. Ancak bu yıl beslemekten geçtik, aç kalıp telef olmamaları için bin bir yöntemle çareler aradık. Bu gün koyunları satmaya kalkışırsak yüzde 100 zarar etmekle birlikte hem borçlu çıkacağız, hem de mağdur alacağız. Satmasak da alacaklılar alacaklarını istiyor, ne yapacağımızı bilenmiyoruz. Mağdur durumdayız. Allah bir daha böyle bir kış yaşatmasın” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2012 Çarşamba 13:27:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?